Правителството: Намерения и реалност...

Правителството: Намерения и реалност...

Цял месец слушаме как назначеното служебно правителство изтърсва “брашнения чувал с мишките”. Затова и нямаше нищо изненадващо в едномесечния му отчет, който вече бе повторение на това, което знаем. Но защо ли в него нямаше нито дума за скандалната среща на бивш митничар с вече разследван президентски съветник, нищо не се спомена и за разкритията около фирмата на шефа на НАП, нито за разрастващата се афера с издаването на фалшиви сертификати за ваксинация. Нали уж не трябва да има повече “наши и ваши”.

Добре че назначените министри все пак не посегнаха на добрите практики на предишното управление за подпомагане на бизнеса и в социалната сфера за справяне с последствията от пандемията. Забелязват се и добри намерения за реформи в ключови сектори като икономиката, финансите и здравеопазването, най-вече в изсветляването на тяхната дейност. Но всичко е само в бъдеще време и непосилно за временно правителство.

По отношение на двете основни задачи – организирането и провеждането на предстоящите избори и борбата с пандемията, не може да се отчете напредък. Машините за гласуване все още не са осигурени, процентът на ваксинираните е малък, желаещите губят ентусиазъм, все още страната ни не е в зелената зона за свободно придвижване в Европейския съюз. За съставянето на единен протокол за лечение, се говори в бъдеще време.

Особено притеснителни са действията на управляващите на “ръба на закона”, с присвояването на правомощия, каквито биха могли да се дадат само от действащ парламент. Шумът за големи разкрития на далавери, не е достатъчен – има и обратен ефект, създава нездравословното впечатление в обществото, че целта е, разследвани и подсъдни олигарси, да се върнат на бял кон.

А най-опасното нещо, включително и за предстоящите президентски избори, е да продължи разделението в обществото, стигащо до ожесточение, не вещаещо нищо добро за бъдещето на страната. Повече разум и съсредоточаване в конкретните задачи на служебно управляващите, ще е добър изборен старт. Едва ли ще е добре за страната да има нов провал след 11 юли и невъзможност да се състави работещо правителство. Обществото очаква точно обратното – спокойствие и сигурност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ