Правителството намали държавната гаранция за студентски кредити с 10 млн. лв.

Правителството намали държавната гаранция за студентски кредити с 10 млн. лв.

Правителството намали държавната гаранция за кредити на студенти и докторантите с 10 млн. лв. за следващата година. През 2021 г. нейният размер ще е до 40 млн. лв. , докато през 2020-а са предвидени до 50 млн. лв. Това се случи, след като Министерският съвет одобри максималния размер на новите държавни гаранции по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД).

Новият размер на гарантираните от държавната хазна средства е определен от Министерството на образованието и науката след извършен анализ на базата на реални данни за кредитирането за периода 2010 - 2019 година, както и в резултат от извършена оценка на тенденциите и очакванията на кредитните институции за развитието на кредитирането по закона. Анализът на резултатите от програмата за кредитиране на студентите и докторантите през отчетния период показва, че 20 954 студенти и докторанти са се възползвали от възможността да изтеглят кредити на обща стойност 143 097 396,34 лв. Средният размер на кредитите за разглеждания период е 6 829,12 лв. От 2011 г. обаче тенденцията е към ежегодно намаляване на броя на кредитите, а от 2015 г. и значителен спад по отношение на изпълнението на лимитите по гаранционните споразумения. Прогнозата за очаквания брой на договорените кредити през 2021 г. показва, че общият брой на договорените кредити за заплащане на таксите за обучение и за издръжка ще бъде 480. Затова и размерът на новите държавни гаранции за 2021 г. е определен до 40 млн. лв., от които лимит до 30 млн. лв. по гаранционните споразумения за 2021 г. с осемте банки, подписали типов договор за кредитиране на студентите и докторантите, и резерв до 10 млн. лв. за подписване на гаранционни споразумения с новите банки, подписали типов договор за кредитиране на студентите и докторантите през 2021 г.

Максималният размер на новите държавни гаранции се одобрява ежегодно с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.