Кабинетът даде зелена светлина за сделката за F-16. Правителството одобри доклада за покупката на нови изтребители, в който се препоръча преговори със САЩ.

Министерски съвет предлага на НС да одобри на свой ред доклада, да им възложи да започнат преговори с американците, както и да подготвят договора. Наред с това премиерът Бойко Борисов ще трябва да сформира преговорния екип от 4-ма министри – на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Основна точна от решението е НС да разреши отклонение от проекта.

След като се получи мандат от НС, външно министерство ще трябва да уведоми другите две страни – Италия и Швеция за нашето решение и така на практика разговорите с тях приключват.  Ако не се постигнат добри условия в разговорите със САЩ, то казусът отново ще стигне до парламента, който на свой ред трябва да реши дали процедурата да започне отначало или да започнат преговори с другите две държави.

След заседанието на кабинета военният министър Красимир Карачанов поясни, че още е рано да се каже каква ще е крайната цена за самолетите, нито пък каква ще схемата на плащане – еднократно или на етапи.

Не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета,

каза Каракачанов. По думите му не е обсъждана сумата от 2,1 млрд. лв., нито пък възможността да се вземе заем от САЩ. По думите му разсроченото плащане било препоръчително.

Той обаче е обнадежден от съобщението на Белия дом, че ще се търси възможност да се подобрят параметрите на американската оферта и цената да стигне до заложените от нас финансови параметри. В проекта за нови изтребители се предвиждат 1,8 млрд. лв. за 8 самолета.

От думите на Каракачанов стана ясно, че със сигурност срокът за доставка на първите самолети ще бъде по-голям от 24 месеца. Той отрече да е бил притискан отвън, а поясни, че защитава българския интерес. Каракачанов отрече и критиките на БСП,че така се отклоняваме от закона. По думите му такова отклонение било възможно само, ако са пристъпили директно към преговори, без да питат НС. Според него другият вариант бил да предложат започване на проекта отначало, което означава минимум още година и половина. 

Той отново припомни, че офертата за F-16 e с включено въоръжение, докато на Италия и Швеция не включвало такова.

Ние купуваме самолет за 40 г. напред, интересът на армията е да имаме решение, което е адекватно. Може ли някои да ни гарантира, че след 10-20 г. няма да влезем в сражение,

каза Каракачанов. "Изтребител е крайно необходим на ВВС и се надявам този договор да се сключи в най-изгодни условия на държавата", каза пък началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Командирът на ВВС генерал Цанко Стойков пък определи момента като исторически, тъй като вече 10 г. се правят опити за добиване на самолет. Очаква се НС да разгледа темата другата седмица

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Собствениците на фирмата техни кумове

Черния лебед на Лозан с имот от „Артекс“ за €225 на квадрат (ОБЗОР)

Собствениците на фирмата техни кумове

Скандалът с апартаменти, закупени от властимащи от фирмата „Артекс“ на цени под пазарните, придоби неочаквано измерение, след като се оказа, че рекордът по най-евтино придобит имот всъщност се държи от съпругата на съдия №1 Лозан Панов – Елисавета Панова.

Караянчева: Варна е град с богата духовна култура, която се поддържа жива

Варна е град с богата духовна култура и с хора, които умеят и са възпитани да я ценят, да я поддържат жива“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с културни дейци от града в сградата на ДТ „Стоян Бъчваров“.

Глад за гвардейци, търсят 50

Конкурс за заемане на 64 вакантни войнишки длъжности, обяви Националната гвардейска част в София. От тях 50 са за "гвардеец", а сред останалите - за шофьори, както и за охранител.