Правителството бори бедността от училищната скамейка

Правителството бори бедността от училищната скамейка

Правителството бори бедността у нас с осигуряването на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование, както и с повишаване на доходите от труд. Това стана ясно след като кабиненът прие плана за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността за 2019 г. -2020г.

Освен повишаване на минималната работна заплата и пенсиите са предвидени и мерки за квалификация на безработните чрез обучения, които ще се финансират с държавни средства и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Включени са и дейности за осигуряване на работни места за уязвими групи на пазара на труда - продължително безработни, хора в предпенсионна възраст и младежи до 29 години, хора с увреждания.

Сред приоритетните области в плана е и осигуряването на равен и ефективен достъп до качествено здравеопазване, премахването на институционалния модел на грижа и развитието на междусекторни услуги за социално включване, както и осигуряването на устойчивост и адекватност на социалните плащания. Документът включва също мерки за създаване на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот и осигуряване на социално-икономическата им защита.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.