0

П равителственият „Фалкон“ върна у нас режисьора Павел Васев, който от 4 месеца е в тежко състояние след инсулт в Москва. Директорът на Българския културен институт в руската столица е настанен в „Пирогов“, където бяха извършени и първите прегледи от наши специалисти.

Правителственият „Фалкон“ върна у нас режисьора Павел Васев, който от 4 месеца е в тежко състояние след инсулт в Москва. Директорът на Българския културен институт в руската столица е настанен в „Пирогов“, където бяха извършени и първите прегледи от наши специалисти.

Самолетът, пригоден за пациента, кацна на Летище София, където го чакаше специализиран транспорт за безопасното му придвижване до болницата. С Васев са пътували съпругата му Елена, двама реаниматори и медицинска сестра, за да гарантират сигурността му по време на полета. Транспортирането е преминало по план, а състоянието на пациента е било стабилно. "Транспортирането е умерено високорисково, но възможно“, бе казал по-рано неврохирургът проф. Николай Габровски. Преди това той имаше среща с лекуващите Васев руски лекари. Вчера са извършени и първите прегледи на 68-годишния режисьор. Постъпил е в реанимацията на Клиниката по неврохирургия. „Със съдействието на премиера Бойко Борисов беше осигурен правителственият самолет, който да докара Павел Васев от Москва, а Цветан Цветанов ни помогна за осигуряване на средства от ГЕРБ. Беше осигурен и медицински екип със съдействието на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов и на проф. Габровски, който пътува до Москва, за да се запознае със състоянието на Васев. Много голяма помощ ни оказа и посланикът ни там Атанас Кръстин. Премиерът е съобщил, че полетът ще бъде платен с дарение от ГЕРБ, но съгласно закона за бюджета тези пари ще бъдат преведени в Министерство на здравеопазването и оттам ще се покрият разходите по полета", коментирал е Вежди Рашидов. Именно ексминистърът на културата задейства връщането на бившия директор на Народния театър в България. Доскоро руските лекари не разрешаваха това заради състоянието му.