Правим суперкомпютър за 1 квадрилион операции

Правим суперкомпютър за 1 квадрилион операции

Нов суперкомпютър, който да има производителност поне 1 петафлоп и да може да прави един квадрилион изчисления в секунда, ще бъде направен след година у нас. Той ще бъде 10 пъти по-мощен от първата подобна машина у нас – „Авитохол“, който работи с 400 терафлота. Това обясни директорът на Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии Светозар Маргенов, след като представи дейността на учените, които работят там на президента Румен Радев.

Суперкомпютърът работи от четири години и при въвеждането му в експлоатация е бил в топ 500. В момента това е най-мощната изчислителна система не само в България, но и на изток от Чехия и Австрия, посочи Маргенов. Освен че ще бъде с по-голяма производителност, новият суперкомпютър ще бъде и по-енергийно ефективен спрямо „Авитохол“. Той обаче няма да бъде значително по-скъп. Първият суперкомпютър у нас е струвал 4 млн.лв, а цената на следващия ще е между 4,5 млн. лв. и 6 млн. лв. „Това зависи от обществената поръчка, ни в никакъв случай няма новият суперкомпютър няма да бъде 10 млн. лв“, подчерта Маргенов. Той обясни още, че в част от останалите европейските страни на всеки две години се купува нова машина, тъй като на всеки четири години те трябва да се сменят. По този начин след като старият суперкомпютър е работи в рамките на две години, към него се добавя нов и те работят съвместно още две години. „Нашият суперкомпютър работи от четири години и след две вече ще е остарял“, уточни директорът на Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии.

Като част от националната националната научна инфраструктура основната цел на суперкомпютрите е да осигуряват изчислителен ресурс на най-високо европейско и национално ниво. Направата на краткосрочните тридневни прогнози е една от дейностите, които се случват с помощта на „Авитохол“. „Ако не се ползва суперкомпютъра, друга научна станция може да направи същите изчисления за 2 седмици. Така времето за решаване на задачата е над времето за физически процес, който трябва прогнозираме“, даде за пример Маргенов. С помощта на суперкомпютрите се правят изследванията за влиянието на климатичните промени и как различните сценарии ще повлияят на страната ни след 50 години, за да можем да бъде подготвени.

При посещението си в БАН президентът пък сподели, че с лидерите на две държави се водят преговори за създаване на центрове за научни и приложни изследвания в България, с които центъра за върховни постижения може да си партнира ефективно. Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски уточни за „Монитор“, че в новото звено ще могат да се правят изследвания в сферата на медицината, но не е ясно какво ще бъде финансирането му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.