0

С амо преди няколко години фермите за калифорнийски червеи, от които се добива биотор за градината, започнаха да избуяват като гъби след дъжд.

Само преди няколко години фермите за калифорнийски червеи, от които се добива биотор за градината, започнаха да избуяват като гъби след дъжд.

Но с пресъхването на субсидиите и тази мода отмина.

Всеки обаче може да си направи миниферма за биотор у дома, за да ползва ценните екскременти от червеите за подхранване на градината. За целта са необходими само три по-големи стари кофи и един капак (ако нямате такива, прибрани някъде в гаража или под навеса, ще трябва да си купите нови от магазина), електрическа дрелка, хартиени торбички за пазар, вестници или окапали листа, вода и няколко шепи червеи, които може да съберете от градината след дъжд или да си купите такива – в интернет чувалчето се продава за около 25 до 40 лева. Ще са ви нужни обаче около 250-300 червея за минифермата.

Когато сте готови с необходимите материали, пробийте осем дупки в горния край на кофите, точно под капака. След това пробийте двадесетина дупки на самия капак. Така ще осигурите добра циркулация на въздуха.

Дупки

Вземете две от кофите, обърнете ги и пробийте дупки по цялото дъно. Махнете пластмасовите стърготини от всяка дупка, за да не нараняват червеите.

Вземете свредло, което е с няколко размера по-голямо от отворите, и го поставете в дрелката. Преминавайки от противоположната страна, пробивате отворите внимателно и бавно, прекарвайки върха на свредлото върху горната част на отвора. Не искате да пробивате по-голяма дупка; просто искате върхът да изстъргва всякакви неравности.

След като сте почистили дупките, вече можете да сложите хартията и червеите.

Дъното на вашата кула с червеи винаги трябва да бъде кофата без дупки на дъното. В тази кофа поставете една от тези с дупки на дъното. Сега сложете пласт накъсана хартия или изсушени листа. Слоят трябва да бъде с дебелина 10-15 сантиметра.

Влага

Навлажнете добре този слой. Хартията трябва да се намокри добре. Сега започнете да прибавяте червеите. Те бързо ще се заровят из хартията. Прибавите и обелки от различни плодове и зеленчуци. Не слагайте обаче остатъци от месо, млечни продукти, кафе, цитруси. Добавяйте нови обелки, след като предишните изчезнат.

От време на време проверявайте долната кофа за т.нар. компостен чай – това са екскрементите на червеите, разтворени във вода. Можете да го добавяте към водата в лейката, с която поливате градинските цветя.

Храна

След като втората кофа започне да се пълни и обелките да се разпадат, добавете третата кофа към конструкцията. По същия начин сложете пласт от 10-15 см мокра хартия и кухненски остатъци. Сменете капака. Червеите ще се преместят от втората кофа в третата, където е храната. След седмица-две сменете местата на втората и третата кофа. Извадете получената тор, за да