0

С еитбата на ранния пипер трябва да започне още в първите дни на февруари в Южна България, а на север от Балкана – десетина дни по-късно. За 100 кв. метра пипер е необходим 1,2-1,5 кв. метра гъст разсад. На 1 кв. метър се засяват 10-12 г семена.

Сеитбата на ранния пипер трябва да започне още в първите дни на февруари в Южна България, а на север от Балкана – десетина дни по-късно. За 100 кв. метра пипер е необходим 1,2-1,5 кв. метра гъст разсад. На 1 кв. метър се засяват 10-12 г семена.

Ранните домати се засяват около 10-ти Февруари в Южна България, а в Северна България около 20-ти февруари. За 100 кв. метра са необходими 2,5-3,0 г семена. По толкова се засяват на 1 кв. метър за производство на гъст разсад.
Патладжанът за ранно полско производство започва да се засява от началото на месеца в по-топлите райони на страната и завършва към 20 февруари в по-хладните райони на Северна България. Сеитбената норма е 4-5 г на кв. метър. С толкова разсад може да се отгледа патладжан на 100 кв. метра.

Мъжки растения
Сроковете за пикиране на разсада за засяване в пластмасови оранжерии са различни според района и броя на покритията на оранжериите, но при всички случаи моментът е, когато се появява вторият същински лист (разсадът кръстосва). Не се препоръчва по-ранно пикиране преди тази фаза, поради евентуалното пикиране на така наречени мъжки растения без връх. Трябва да се пикира в малки саксии или кофички. Температурата на въздуха в парника се поддържа от 20-25°С, а след поникването се понижава до 10-15°С. Полива се често със затоплена вода и с малки норми. При по- висока температура и влажност разсадът прераства и се изнежва. Регулирането на температурата се постига чрез повдигане рамката на парника. Торопочвената смес се поставя около растенията плътно и не се пълнят саксийките догоре, за да се образуват адвентивни корени при ново пикираните растения.
Тунели и тор
В края на месеца трябва да се покрият оранжериите, в които ще се отглежда разсад за средно ранно производство на домати, пипер и патладжан, за да се позатопли почвата. Добре е да се осигури двойно или тройно покритие (едното е тунел). Оформят се и лехите за сеитба на разсада. С подготовка на оранжерията се започва още с обработката на почвата - внасят се 6-8 тона полуразложен оборски тор, 50-60 кг обикновен суперфосфат и 30-40 кг калиев сулфат на декар. Ако полиетиленовото платно е било отстранено, то се поставя отново върху конструкцията десетина дни преди разсаждането на доматите, за да се затопли почвата. Преди разсаждането на доматите в оранжерията се оформят високи лехи, широки 100 см и с разстояние между тях 50-60 см. Подготовката на пикирания разсад за засаждане включва профилактично третиране срещу икономически важни болести и неприятели. Такова третиране се извършва 1-2 дни преди засаждането.

Постиламе с оборска тор и шума

Семената за посев трябва да са здрави, затова се използват само обеззаразени и сертифицирани семена. Те се засяват на обеззаразена торопочвена смес. В масовата практика се използват и торфени смески съдържащи полезни микроорганизми и подходящи балансирани микроелементи. Тези съставки подобряват фитосанитарните условия на младите растения. Такива са торфени смески от групата на Грамафлор.
За да приготвим топли парници е необходимо набавяне на пресен оборски тор. Дъното на парника се покрива със суха шума или слама. Върху нея се разстила равномерно пресния оборски тор до долния ръб на парниковата рамка. Добре е пресния оборски тор да се навлажни с топла вода и да се покрие с полиетиленово платно докато се загрее. Около сандъка се натрупва тор или шума, върху касите се нареждат остъклените рамки и те се покриват с рогозки. След няколко дни торът се затопля и парникът се подготвя за засяване на семената. Върху добре заравнената повърхност на тора се застила равномерен слой от наситнена и пресята парникова почва (обикновено 2 части градинска почва и 1 част прегорял оборски тор).