Правим ограда по границата с Румъния срещу свинската чума

Правим ограда по границата с Румъния срещу свинската чума

В понеделник по покана на БАБХ идва комисия от Брюксел за епидемията по овцете

България възнамерява да изгради преграда на сухопътната си граница с Румъния, като тя ще бъда от типа на електропастирите във фермите. Това решиха на извънредна среща експерти от земеделското министерство и ветеринарните власти. Тези заграждания са се захранват със слаб ток и при допира й с нея животните се връщат обратно, обясниха за „Монитор“ от ведомството.

Преградата е една от мерките срещу навлизането на африканска чума по свинете у нас. Решението за преградното съоръжение е само идея като в следващите дни ще се обмисля как точно да изглежда то, уточняват експертите. Целта е да се предотврати навлизането на диви свине у нас от Румъния, където вече има огнища на африканска чума по свинете.

Днес бе съобщено, че по покана на БАБХ в понеделник у нас ще дойде комисия на Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на ЕК. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на чумата по дребния рогат добитък, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

В парламента днес земеделският министър Румен Порожанов каза, че следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните, които бяха евтаназирани в селата Кости и Воден. По думите му първите обезщетения ще са по цени, които са изключително разумни. „По най-бързия начин ще организираме оценката и на животните, които за съжаление през тези дни трябва да бъдат евтанизирани“, обясни Порожанов. „Средната цена, която се получава за обезщетение е 225 лв. За овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба. Вчера я върнах за ревизия, за да бъдат защитени пострадалите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лв.“, поясни министърът.

„Унищожаването на заразените и контактни животни в огнищата на чума по дребните преживни животни в село Воден и село Кости е разпоредено със заповед на изпълнителния директор на БАБХ. В село Воден, област Ямбол, са унищожени 1398 дребни преживни животни. Унищожените животни са собственост на 21 фермера. В село Кости, област Бургас, са унищожени 538 дребни преживни животни, собственост на 7 фермера“, каза Порожанов.

Той допълни, че пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат компенсирани и чрез минималната помощ de minimis в размер на 25 лв. за овце майки и кози майки. Ставките са формирани на база прогноза, нереализиран остатък сурово мляко по средна пазарна цена“, каза министърът. По думите му първоначалната оценка е била 20 лв. на животно, но са решили 25 лв. „Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес, които искат да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично“, допълни министърът на земеделието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.