Правим Ноев ковчег за изчезващи животни
2

Правим Ноев ковчег за изчезващи животни

Зоопаркът в София с генофонд на ценните видове

Софийският зоопарк се превръща в съвременен Ноев ковчег за застрашени от изчезване животни в световен мащаб. Той вече е дом за два ценни и редки вида - снежен леопард и бърнеста мечка.

За мисията на зооопарка да пази генофонда на изчезващите животни разказва пред „Телеграф“ шефът му Добромир Бориславов. „Нашата роля е не само да ги показваме на посетителите, а да правим политика за тяхното съхранение, опазване и размножаване. Преди две години обещах пред „Телеграф“, че ще доведем снежен леопард и изпълних обещанието си“, уточнява той.

Пристигането на мъжкия снежен леопард Никс в България е голям успех за зоопарка. Харизматичните и потайни котки влизат в категорията „Застрашен вид“ в Световната червена книга. В природата живеят едва около 8000 екземпляра, а в зоопарковете по света се отглеждат 700 от тях. Софийският е единствен на Балканите, които ще сформира двойка за размножаване. „Имаме женски снежен леопард и към средата на годината ще запознаем двете животни. Те са много млади и им трябва време за адаптация и да влязат в размножителен период“, уточни още той. Създаването на още една двойка е приоритет тази година. Бърнестото мече Лиам чака женска от далечен Сингапур. Това е най-интересната и забележителна мечка от осемте вида по света. Включена е в категорията „Уязвим вид“ в Световната червена книга. Тя се храни предимно с насекоми, а малките си носи на гърба. Мечокът Лиам идва от зоопарка в Лайпциг по линията на Европейската програма за застрашени видове през 2018 година. Вече има зелена светлина за получаването на женска с цел размножителна двойка. Само десет зоопарка в Европа могат да се похвалят с този рядък вид.

„За да няма близкородствени връзки и кръвосмешение, за нас беше определена женска не от Европа, а от Сингапур. За нас това е престиж, защото зоопаркът в Сингапур е в топ 3 на най-големите и добрите зоопаркове в света“, обяснява Бориславов. Женската бърнеста мечка трябва да пристигне в София до средата на годината. Мечокът Лиам я чака в обновен дом, който е изрисуван с графити от световноизвестния художник Насимо. „Искаме мотото в зоопарка да бъде „Да правим любов“, защото, когато животните имат възможност да създават поколение, зоопаркът изпълнява основната функция – да пази генофонда на ценните животни“, казва още шефът му.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.