Правила при покупка на автомобил втора употреба
2

Правила при покупка на автомобил втора употреба

В България да притежаваш автомобил е престиж, не ходиш пеш, не се возиш в трамвая и други стереотипи останали от миналия век. Затова изборът му става основна тема в ежедневието ни, като политиката, футбола и всичко останали сфери, в които сме шампиони. Но шофирането на собствен автомобил и свободата да се придвижваме си има цена, която се оказва доста висока.

Изборът на автомобил трябва задължително да мине през разбор първо необходим ли ни е. Иначе ще имате вещ, която ще ви носи само разходи и почти никакви ползи. Така че ако планирате покупката заради самата покупка, за да оставите поредната кола пред кооперацията, просто се откажете. Както при инвестициите така и при автомобилите всеки има индивидуални желания, нужди и цели и няма универсален отговор какъв автомобил ви е необходим.

Второ – разходите както към сегашното ви превозно средство, така и към бъдещето ви не бива да надвишават 10% от доходите ви. В сумата не става дума само парите, които ще давате за гориво, но и за поддръжка.

Колкото повече обяви прегледате – толкова по-добре. Няма обява за лош автомобил. Според всеки продавач предлаганият от него автомобил на старо е в много добро състояние и на добра цена. Това, разбира се, са търговски трикове, на които купувачът не трябва да се хваща лесно, за да не страда после дълго. Не се ограничавайте до определена марка, а до вида купе – седан, хечбек, комби и тн. Да, всички сме чували думите: „Вземи си комби, 1,9 TDI, трябва да пробваш и няма да сбъркаш“. (Ицо Хазарта наскоро пусна страхотна песен по темата - "Нафта") Бъдете прагматични и не робувайте на марки, а на нуждите си.

„Време за огледи не трябва да се пести“ е златно правило. Направете списък на избраните коли и направете оглед, нека изборът ви не се ограничава на един оглед.

Дали е добре да се доверим на интуицията си и да „скочим на сляпо“ или да премислим внимателно, да обсъдим и да претеглим всички „за и против“ на конкретната ситуация? А може би, както често сме чували от по-възрастните, да „преспим с проблема“, защото утрото е по-мъдро от вечерта? Колкото и да ви хареса един автомобил, изчакайте няколко дни, докато отмине емоцията и тогава вземете решение.

Няма как да оцените качествата на един автомобил, без да сте го пробвали. Техническото състояние оставяме на експертите, но дори минимален опит зад волана може да ви помогне, за да чуете тропане или необичайни звуци, които да крият скъпи дефекти в бъдеще. За повече се доверете на експерт и предварително се осведомете какви диагностики да направите.

Колите на старо са излъскани и напарфюмирани, в повечето случаи с превъртян километраж. Точно заради това ви трябва добър специалист, който по косвени белези може да открие всички дефекти и опити за заличаването им.

Не пренебрегвайте проверката на документите. Бъдете внимателни, ако ви дадат копия, а не оригинали. Възможно е колата да е обявена за издирване. Проверете дали съвпадат идентификационните номера с тези в талона, особено при скъпи автомобили за няколко хиляди лева.

Уговаряне на цена между продавач и купувач или казано по-просто: пазарлък. Дребни несъвършенства, като лека драскотина на вратата, не винаги са условие за отстъпки от цената. Но колкото и да сте склонен да направите някакви компромиси по техническото състояние или външния изглед на колата, не се предавайте лесно. Пазарете се.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.