България изостава по редица международни класации, стана ясно от данните, изнесени от председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на форум в София, организиран от работодателските организации.

По индекса за правене на бизнес и откриването на фирми страната ни изостава през изминалата година спрямо 2017 г. “Често сме с чувството, че нещата при нас не са се променили и това е така, но другите страни напредват, а ние изоставаме”, коментира Симеонов.

При плащането на данъци и закриването на фирми ситуацията също не е добра. По думите на шефа на БТПП това се дължи на факта, че гражданското ни право е тромаво и предлага бавни и скъпи процедури. На 147 място сме по свързване с електричество. “Това е срамно за една европейска страна”, коментира Симеонов. Влошават се и позициите ни по права на собственост, свобода на конкуренцията, работа на съдебната система, данъчната тежест и свобода на търговията. “Измененията в местните данъци са малки, но са се отразили на позициите ни в международните класации”, отчита още Симеонов.

Подобрение обаче отбелязваме при висшето образование, макроикономическата стабилност, както и при степента на развитие на финансовите пазари. Освен тях по-добро представяне имаме при управлението, природната среда и при личната свобода.

За сметка на това основното образование и здравето са подложени на критика. “Може да кажем, че много се строи и че има много подобрения, но това е само част от транспорта”, коментира Симеонов родната инфраструктура. По негови думи родните железници са в плачевно състояние, което вече е и хронично.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 7% от малките хотели и кръчми с е-плащания

Само 7% от малките хотели и заведения за обществено хранене в България използват системи за мобилни разплащания, предпочитани поради сигурността си от международните туристи, а едва 5% предпочитат да използват безконтактни.

Само с 2 гласа повече „за“ вкараха Пакет „Мобилност“ в дневния ред на ЕП

Само с 2 гласа „за“ депутатите - 156 на 154 в Европарламента днес гласуваха в зала промените в Пакет „Мобилност“ да влязат в дневния ред за обсъждане. 14 от депутатите са гласували „въздържал се“ на заседанието, проведено в Страсбург.

Тръгна търгът за надзора на АМ „Хемус“ - от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за избор на строителен надзор при изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Тръжната процедура е в две обособени позиции, а срокът за подаване на офертите е до 17,30 ч. на 16 май.