България изостава по редица международни класации, стана ясно от данните, изнесени от председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов по време на форум в София, организиран от работодателските организации.

По индекса за правене на бизнес и откриването на фирми страната ни изостава през изминалата година спрямо 2017 г. “Често сме с чувството, че нещата при нас не са се променили и това е така, но другите страни напредват, а ние изоставаме”, коментира Симеонов.

При плащането на данъци и закриването на фирми ситуацията също не е добра. По думите на шефа на БТПП това се дължи на факта, че гражданското ни право е тромаво и предлага бавни и скъпи процедури. На 147 място сме по свързване с електричество. “Това е срамно за една европейска страна”, коментира Симеонов. Влошават се и позициите ни по права на собственост, свобода на конкуренцията, работа на съдебната система, данъчната тежест и свобода на търговията. “Измененията в местните данъци са малки, но са се отразили на позициите ни в международните класации”, отчита още Симеонов.

Подобрение обаче отбелязваме при висшето образование, макроикономическата стабилност, както и при степента на развитие на финансовите пазари. Освен тях по-добро представяне имаме при управлението, природната среда и при личната свобода.

За сметка на това основното образование и здравето са подложени на критика. “Може да кажем, че много се строи и че има много подобрения, но това е само част от транспорта”, коментира Симеонов родната инфраструктура. По негови думи родните железници са в плачевно състояние, което вече е и хронично.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Електронното ще поевтинява

Поскъпва обслужването на гише в банките

Електронното ще поевтинява

Таксите за обслужване в банковите клонове ще се увеличат в скоро време. Това ще стане за сметка на по-евтино електронно банкиране, за да може клиентите да се насочат към дигиталните банкови услуги. Това каза шефът на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов за bTV.

Financial Times: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор

България привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише вестник Financial Times.

Августин Миланов, Виваком: Жените имат „радар“ за добрата оферта

Българските потребители вече възприеха предимствата, които дава този канал - 24/7 възможност да влязат, да разгледат дори в триизмерен режим, да прочетат подробно ревю и изберат най-подходящото устройство за себе си, коментира тенденциите в онлайн пазаруването Августин Миланов, старши мениджър „Дигитален и търговски маркетинг“ във Виваком.