0

П о-висок общ добив очакват през тази година производителите на праскови в сравнение с миналогодишния.

По-висок общ добив очакват през тази година производителите на праскови в сравнение с миналогодишния.

Това каза в интервю за БТА председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България или около 23 100 декара. 

Петров припомни, че заради неблагоприятни метеорологични условия миналата година са били унищожени близо 80 процента от плодовете. През 2019 г. много са пострадали насажденията в ниските места по поречието на река Тунджа, където температурите през пролетта са паднали до минус 5 градуса и има напълно пропаднали площи. Качеството на плодовете е добро според Коста Петров, но там, където са пострадали от лошото време, ще се използват за сокове.

Очакваните добиви са около 4500 тона за компотната праскова.

 

Сортове

 

Традиционни за региона сортове са "Редхейвън", "Глоухейвън", "Кардинал". Сравнително нови са от серията "Роял" - "Роял глори", "Роял маджестик", "Роял суит", както и прасковите тип плоски или т.нар. понички. Около 300 до 500 декара годишно са новите насаждения на праскови, череши или сливи, като това включва и изкореняване на стари градини и обновяването им.

 

Натиск

 

Според Петров и през тази година ще има натиск за реализиране на продукцията от страна на Гърция на българския пазар. Там обаче има пострадали насаждения от бури и градушки и вероятно качеството ще бъде по-ниско. 

Прогнозните изкупни цени за компотните праскови, използвани за преработка за компоти и сладка, са около 54-55 ст. на килограм без ДДС, смята Коста Петров. Плодовете за пряка консумация се очаква да се изкупуват между 60 ст. и лев за килограм.