По-висок общ добив очакват през тази година производителите на праскови в сравнение с миналогодишния.

Това каза в интервю за БТА председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България или около 23 100 декара. 

Петров припомни, че заради неблагоприятни метеорологични условия миналата година са били унищожени близо 80 процента от плодовете. През 2019 г. много са пострадали насажденията в ниските места по поречието на река Тунджа, където температурите през пролетта са паднали до минус 5 градуса и има напълно пропаднали площи. Качеството на плодовете е добро според Коста Петров, но там, където са пострадали от лошото време, ще се използват за сокове.

Очакваните добиви са около 4500 тона за компотната праскова.

 

Сортове

 

Традиционни за региона сортове са "Редхейвън", "Глоухейвън", "Кардинал". Сравнително нови са от серията "Роял" - "Роял глори", "Роял маджестик", "Роял суит", както и прасковите тип плоски или т.нар. понички. Около 300 до 500 декара годишно са новите насаждения на праскови, череши или сливи, като това включва и изкореняване на стари градини и обновяването им.

 

Натиск

 

Според Петров и през тази година ще има натиск за реализиране на продукцията от страна на Гърция на българския пазар. Там обаче има пострадали насаждения от бури и градушки и вероятно качеството ще бъде по-ниско. 

Прогнозните изкупни цени за компотните праскови, използвани за преработка за компоти и сладка, са около 54-55 ст. на килограм без ДДС, смята Коста Петров. Плодовете за пряка консумация се очаква да се изкупуват между 60 ст. и лев за килограм. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пернатите са атракция в Кюстендилско

За кокошките с любов: Мият им крачетата веднъж седмично

Пернатите са атракция в Кюстендилско

Младата кюстендилка Нели се захвана с нелеката задача да отглежда уникални по вид кокошки копринки в кюстендилското село Нов чифлик. Пернатите са истинска атракция сред всички близки и приятели на младата жена.

Дошли в Европа по Пътя на коприната

Копринките мътят чужди пилета

Дошли в Европа по Пътя на коприната

Копринката е порода кокошка, която носи това име заради нетипично пухкавото си оперение, което наподобява коприна.

Лютеницата на баба: само пипер, домати и щипка любов

Семейство от село Житница прави лютеница, чиито вкус ни връща в детството, в годините, когато бабите ни варяха в казаните традиционния български продукт от набрани от градините си домати и чушки.