Праскови понички превземат пазара

Праскови понички превземат пазара

Не са ГМО, а сорт на 10 века

Праскови, които приличат на понички, превземат пазара.

Те са поне 30% по-скъпи от обичайните, но не са нито ГМО, нито хибрид, а сорт, който е поне на 1000 години, но свършват най-бързо. За това разказа Коста Петров, който е председател на кооператив „Българска праскова“.

Венецуела

Поничките в последните години основно се внасят от Южна Америка и Испания и се радват на огромен интерес, особено сред децата. Култът към сорта расте, а Испания се хвали, че годишно прави 120 000 тона и смята да увеличи производството. Обяснението е, че киселините са по-малко и захарите изпъкват, малки са, плоски и лесни за консумация. Сортът дори не е хибрид, а директен, което доказва неговата автентичност. Грижата за поничките с нищо не се различава от тази за познатите праскови. Находчиви български овощари вече ги отглеждат и печелят. За справка, ако в момента цената на едро на българската традиционна праскова на борсата в Бургас върви между 0,80 лв. за кг - 1,50 лв. за кг, то плоската започва от 1,50 лв. до 1,80 на борсата. Тоест по-скъпи са с 30%, обясни Костов.

Констанца

Прасковата сега не е толкова търсен плод, защото в момента все още актуални са черешите и кайсиите. Въпреки че има измръзнали овощни градини, на родния пазар ще има достатъчно. Големият проблем е, че нашите овощари ще бъдат изправени пред невъзможността да си продадат реколтата, предупреди Коста Петров. Първата причина е, че борсите в Букурещ и Констанца в момента са наводнени от гръцки праскови. Елинският плод е толкова силно субсидиран, че сега в края на юни, началото на юли се предлага на 33 евроцента за кг там.

По приблизителна статистика реколтата от родна десертна праскова средногодишно стига около 18-20 хиляди тона. Като основният пазар е Румъния и морето.

Румъния

Особено за овощарите от Североизточна България - Силистра, Тутракан, каза Петров. От друга страна, въпреки че гръцките агрономи основно са възпитаници на агроуниверситета в Пловдив, докато ние правим 5-6 хил. тона за преработка, те стигат космическите по 400 хил. тона. Гърция е безспорен лидер в отглеждането на сочния плод за преработка в Европейския съюз.

Морето

Ситуацията с предстоящия пазар вещае да се задълбочи в негативен аспект заради липсата на туристи по морето. Предишните години най-силните борси за плода са Варна и Бургас заради хотелите. Двете общо дърпат 30% от родните праскови, вътрешността на страната около 40%, а Румъния достига 50%. Ситуация, която тази година вероятно значително ще се промени, ако хотелите по морето стоят празни. И второ заради гръцката инвазия в Констанца. Към това прибавяме и факта, че във Верея – Северна Гърция, реколтирането започва две седмици преди Сливен, например.

Катастрофа по поречието на Тунджа

Ако пазарът не се нормализира по морето и в Румъния, овощарите ще имат нужда от солидно подпомагане, за да оцелеят, според Коста Петров. От една страна земеделието не е включено в подпомагането за работна ръка 60/40. От друга, браншовикът съобщи, че тази пролет е имало проблеми с късните слани, като на места температурите са паднали до минус 23-24 градуса. По поречието на Тунджа, селата Самойлово и Мечкарево реколтата е компрометирана. В Крушари например, където се намираше една от най-големите компактни прасковени градини, доскоро в ЕС от 600 дка се очаква да наберат едва 9 тона плод от цялата градина. А обичайно при нормална година реколтата само от дка е около тон и половина дори два тона от дка, увери Коста Петров.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.