Затворници, които излизат за медицински прегледи или ще нощуват на външен обект, на който работят, ще бъдат следени с електронни гривни. Изискването е лишените от свобода да изтърпяват наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

Това е записано в проект на инструкция за взаимодействието на структурите на МВР и ГД „Изпълнение на наказанията“ при изпълнение на електронното наблюдение. С електронни гривни ще могат да бъдат оборудвани и изтърпяващите лек режим, на които е разрешено да нощуват на работните обекти извън общежитието.

В 3-дневен срок от издаването на заповедта за

прилагане на електронно наблюдение

началникът на затвора ще уведомява шефа на съответното районно управление на полицията. В това уведомление ще бъдат посочени датата и номерът на заповедта, данни за лицето, видът на приложеното електронно наблюдение, срокът за него, началото и края на ограничителния режим, началото и края на ограничителните часове, отговорните служители от затворническото общежитие. Проверките на изпълнението на електронното наблюдение ще се извършват от служител от надзорно-охранителния състав на затворническото общежитие. За всяка проверка ще се изготвя протокол, който се подписва от присъстващите. При необходимост началникът на затворническото общежитие ще може да поиска съдействие от дежурната част от районното управление на полицията за извършване на съвместна проверка по сигнала за нарушение, който е постъпил от контролния център за електронно наблюдение. При временно спиране и възобновяване, както и при прекратяване на електронното наблюдение на затворници началникът на затвора уведомява този на съответното районно полицейско управление.

Инструкцията регламентира и електронното наблюдение по отношение на хората с наложени пробационни мерки

„задължителна регистрация по настоящ адрес“

и „ограничения в свободното придвижване“. Проверките на изпълнението на пробационните мерки и на електронното наблюдение ще се извършват от служител на пробационната служба, при необходимост с участието на полицай.

Разпоредбите за начина на електронно наблюдение важат и за условно предсрочно освободените, спрямо които в установения изпитателен срок е постановена мярка за пробационен надзор и е приложено електронно наблюдение.

Контролът на мярката за неотклонение „домашен арест“ чрез електронно наблюдение е описана подробно в инструкцията. При получаване на съдебен акт с наложена такава мярка, началникът на районното полицейско управление по местоживеене на лицето след преценка на необходимостта от прилагане на радиочестотно електронно наблюдение изпраща предложение до началника на областната служба „Изпълнение на наказанията“. Самото осъществяване на електронното наблюдение става с

уведомяване на контролния център в ГДИН,

наблюдаващия прокурор и съда, постановил мярката за неотклонение. Монтажът на техническите средства за електронно наблюдение се извършва в присъствието на полицай от пробационен служител в срок от 24 часа от получаването на уведомлението в контролния център. След монтажа незабавно се активира системата за електронно наблюдение и сигналите се обработват в контролния център. На задържания под домашен арест с такова наблюдение се дава информационен наръчник как се прилага системата и за връзка с оператора при възникване на непредвидени обстоятелства, както и за последиците при увреждане на техническите средства.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Владика припомни годишнини, засади дръвче на Аязмото

Две важни дати за историята на православната  църква припомни старозагорският митрополит Киприан , който отслужи в катедралния храм „Свети Николай“ и пред паметника на дядо Методий благодарствени литургии по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия и 125 години от засаждането на първото дръвче за бъдещия парк Аязмото край Града на липите.

Ограничават за 3 март движението към Шипка

Ограничения за двупосочното транзитно преминаване на автомобили през шипченския проход на 3 март заради честванията на върха наложиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От 6,00 до 14,00 часа ще се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от Габрово и  Казанлък към върха, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и ОД на МВР-Стара Загора. От 14,00 до 18,00 часа автомобилите  ще преминават еднопосочно от върха към двата града.

“Овча купел” с метро в края на есента

Жителите на столичния район “Овча купел” ще се качат на метро в края на есента. Това стана ясно при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на “Метрополитен” Стоян Братоев в метродепото в “Обеля”.