Специализираният отряд  за борба с тероризма ще премине на подчинение към новата главна дирекция „Жандармерия“ при МВР, съобщи в Стара Загора народният представител от ГЕРБ Маноил Манев.

Това предвижда промените в закона за МВР, които преминаха през първо четене и през седмицата предстои да бъдат обсъдени направените нови предложения преди да влезе за окончателно гласува. Депутатът припомни , че към момента СОБТ е на пряко подчинение на главния секретар на МВР, прехвърлянето към новосъздаващата се главна дирекция било заради необходимост от синхронизация с европейското законодателство и създадените нови структури, включително и национален щаб за действие при терористични акции.Новата дирекция пък била заради нови ангажименти на жандармерията и нейното по-пряко включване в борбата с битовата престъпност в по-малките населени места. Към момента жандармерийските подразделения се ръководят от дирекция в системата на ГД Национална полиция. СОБТ съществува от 1979 година като Самостоятелен Специализиран Оперативен Мотомилиционерски Батальон (СОМБ) за изпълнение на оперативно-бойни задачи в столицата и на територията на страната. По него време е бил подчинен на СГУ-София, първото събиране на личния състав е било на 6 юни 1980. През годините е имал различни наименования, настоящето е от 1991 г.

Батальонът получава войсково обозначение като Поделение 72620 и е подчинено на Софийско градско управление (СГУ) на МВР. Първото събиране на личния състав е направено на 6 юни 1980 г. През месец май 1986 г. излиза заповед, с която поделението е изведено от структурата на СГУ-МВР и се подчинява на направление "Терор" към Шесто управление на Държавна сигурност.Така Специализираното оперативно милиционерско поделение (СОМП) прераства в Специално поделение за борба с тероризма (СПБТ).

От 1991 г. поделението носи името Специализиран Отряд за Борба с Тероризма (СОБТ).

Сред основните му задачи е противодействие на терористични действия,защита на стратегически обекти, предотвратяване и пресичане на тежки престъпления, освобождаване на заложници, експертизи на взривни устройства и др.Използването му става с изрична писмена заповед на главния секретар за всеки конкретен случай. Негов командир е Георги Гайков.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Спалня нарочена за министър на Стамболийски пази казанлъчанин

Спалня, изработена по нареждане на Александър Стамболийски за нуждите на  министрите му в кабинета от периода 1920-1923 година съхранява казанлъшка фамилия, наследник на работник от някогашната държавна военна фабрика в София.

Болницата в Раднево е пред фалит, натрупала 460 бона задължения към НАП

Неизплатени задължения за здравни и социални осигуровки към НАП в размер на 460 000 лв. е натрупала общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“. Това съобщи председателят на местния парламент в Раднево д-р Румен Йовчев.