Пращат професори и учители на IT курсове

Пращат професори и учители на IT курсове

Ще учат как да използват облачни технологии, виртуална реалност и 3D принтери

Професори и учители ще ходят на допълнителни курсове IT, за да преквалифицират и започнат да водят лекции за дигитализацията и часове по информатика и информационни технологии. Това ще става по новата национална програма на образователното министерство - „Дигитална квалификация“, която е предложена за обществено обсъждане. Тя ще се изпълнява в рамките на три години и бюджет от 2 000 000 лв.

По програмата ще могат да се обучават и представители от практиката, които искат да преподават дисциплини, които са свързани с информационните и комуникационни технологии и дигитализацията в училищата или университетите.

От проекта на програмата става ясно, че тя ще помогне да се пребори недостига на кадри, които притежават необходимите умения за преподаване при бързо навлизащата дигитализация и внедряването на изкуствения интелект. „Системата се оказа недостатъчно обезпечена с кадри и неподготвена да отговори на изискванията и очакванията за иновативни методи и форми на преподаване. Това обуславя и необходимостта от създаването на програма за подготовка на учители и преподаватели в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), които на свой ред да обучават ученици и студенти с умения и нагласи за учене в електронна среда“, пише в проекта на програмата за необходимостта от създаването ѝ. Недостигът на преподаватели в университетите, които да притежават дигитални умения, се дължал на няколко фактора. От една страна, големият интерес от страна на кандидат-студентите и разкриването на IT специалности в много вузове, от друга – все по-малката вероятността повече завършващи да изберат академична кариера заради все повече поради високия доход, който носи работата по специалността в реалния сектор.

Преподавателите и учителите ще минат през курсове за технологична и методологична подготовка на различна тематика - използване на интерактивни презентационни системи, облачни технологии или добавена, виртуална и смесена реалност, работа с 3D скенери и 3D принтери, поддържане на киберхигиена и осигуряване на киберсигурност или пък внедряване на дигиталните технологии за оценяването на прогреса и постиженията на студентите.

За целите на програмата ще бъде съставена програма за обучение по иновативни образователни технологии и интегриране на компетентностния подход в подготовката на учениците или студентите. Основните нея по нея ще бъдат качени и във виртуална библиотека с презентации и видео-лекции. Там ще бъде публикуван и наръчник по иновативни образователни технологии в интерактивен вариант. По програма ще бъде създадена и платформа с всички преподаватели, учители и представители на бизнеса, в която да споделят своя опит. Тя ще подпомага и управлението на целия процес. В платформата за сътрудничество издават и квалификационни сертификати на преминалите обучение. За целта след курса на обучение преподаватели, училите и хора от бизнеса трябва да преминали успешно тест.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.