Пращат ни SMS при бедствие и терористичен акт

Пращат ни SMS при бедствие и терористичен акт

Получаваме SMS при природно бедствие, терористично нападение или друга извънредна ситуация. Това е заложено в приетите от правителството нови правила в областта на електронните съобщения за насърчаване на разгръщането на мрежови технологии от следващо поколение, за стимулиране на иновациите и за укрепване на защитата на потребителите, съобщиха от "Дондуков" 1. 

"Промените в Закона за електронните съобщения въвеждат изискванията на Европейския кодекс за електронните съобщения. Измененията и допълненията включват мерки за насърчаване на конкуренцията и за стимулиране на инвестициите в мрежи с много голям капацитет. Обхванати са области като управление на радиочестотния спектър, достъп на операторите до мрежите и симетрично регулиране на всички доставчици на мрежови услуги в специфични ситуации. Правилата за защита на потребителите ще се прилагат и за услуги, предоставени по интернет, като приложения за обмен на съобщения. Заложено е създаване на система за предупреждение на чрез европейския номер за спешни повиквания 112. Чрез нея ще се изпращат съобщения към мобилните телефони на хората в случай на природно бедствие, терористично нападение или други сериозни извънредни ситуации в техния район", се посочва в решението на МС.

Правителството прие и Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. С плана се установява единна система за търсене и спасяване при самолетнси катастрофи. Определят се задълженията на отговорните национални структури и организации за ефективно използване на наличните средства, ресурси, персонал и възможности за поддържане на готовност и осигуряване на дейности по търсене и спасяване при авиационни произшествия. Системата ще поддържа денонощна готовност за извършването на действия по търсене и спасяване, при авиационно произшествие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.