Пращат на Панов атестацията на Гешев

Пращат на Панов атестацията на Гешев

Прокурорската колегия на ВСС единодушно реши Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към нея да предостави на председателя на ВКС Лозан Панов необходимата информация, с която разполага относно изготвения доклад за кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

11-те кадровици решиха да дадат на Панов и данните от последната атестация на Гешев заедно с наличните приложения към нея. Това стана в отговор на искането на Панов да се запознае непосредствено с изготвените от Гешев актове като прокурор, за да прецени професионалната му квалификация. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред прокурорската колегия, че писмото на Панов с дата 2 октомври т.г. е получено от него и ръководителите на Софийска градска прокуратура и на спецпрокуратурата на следващия ден, както и че то бе разпространено до медиите. Още същия ден Цацаров го препратил на прокурорската колегия на ВСС по компетентност. „Очевидно се претендира за информация за кандидата за главен прокурор. Абсолютно сигурен съм, че на автора на това писмо е напълно известно, че исканата от него информация е във връзка с процедурата за избор на главен прокурор. Нито главният прокурор, нито другите двама административни ръководители са сред субектите, които участват в тази процедура и които могат да му предоставят исканата информация. Такива са пленумът на ВСС, прокурорската колегия, КАК и Комисията „Професионална етика“, заяви Цацаров.

Прокурорската колегия допусна до изслушване в процедурата за избор на следващ главен прокурор настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев. Според докладите на двете комисии към колегията - Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията "Професионална етика" – Гешев притежава моралните и професионални качества да заеме поста главен прокурор, има безупречна репутация и с поведението си отговаря на обществените изисквания за длъжността. "Съобразно заключенията на двата доклада става ясно, че кандидатът отговаря на критериите, които трябва да бъдат спазени, отговарящи на профила на главен прокурор, затова считам, че Иван Гешев трябва да бъде допуснат до изслушването" , заяви председателят на КАК Даниела Машева по време на заседанието. Кадровиците единодушно гласуваха процедурата да премине във финалната си фаза – събеседване с кандидата и гласуване на номинацията му на 24 октомври.

Прокурорската колегия ще поиска от Върховния административен съд да допусне предварително изпълнение на решението й от 11 септември т.г., с което районният прокурор на София Радослав Димов бе избран за апелативен прокурор на столицата. Димов е подал молба до колегията, след като конкурентката му за поста Албена Вутова обжалва решението й пред ВАС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.