Ето кои ученици ще пращат на безплатен летен лагер

Ето кои ученици ще пращат на безплатен летен лагер

Образователното министерство ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за безплатните летни лагери от държавата. Това могат да бъдат например продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус, посочват от ведомството. Индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори.

Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в средното образование поиска да бъде регламентирано и допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на летните лагери. Образователният министър проф. Николай Денков обаче обясни, че това няма как да се случи. „Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма“, разясни той.

По принцип при провеждането на организирани летни лагери туроператорите сключват граждански договори с придружителите. Така учителите получават и допълнително заплащане за поетия ангажимент, освен командировъчни и заплати. Затова социалните партньори предлагат и сега заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията. Образователният министър отхвърли тази възможност. „МОН не може да се меси във взаимоотношенията между тези два самостоятелни правни субекта“, каза Денков.

Междувременно той предложи да се работи паралелно по евентуалната промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.

За „Отново заедно“ са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти.

Целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година. Министърът благодари на членовете на Отрасловия съвет, които единодушно подкрепиха идеята, целите и основните параметри на Националната програма „Отново заедно“. „За мен е важно ние да бъдем партньори в реализацията на това добро начинание“, подчерта проф. Денков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.