Пращат допълнително ченгета на плажа (ВИЖТЕ КОЛКО ЩЕ НИ ПАЗЯТ)
2

Инспектор Росен Белишки от Криминална полиция в интервю за "Монитор"

Пращат допълнително ченгета на плажа (ВИЖТЕ КОЛКО ЩЕ НИ ПАЗЯТ)

  • Малкият лимит на банковата карта я предпазва от джебчии
  • На плажа не носете големи суми кеш
  • Закопчавайте джобовете си, ако държите ценности в тях

Малко под 500 полицаи ще отговарят за недопускането на престъпления по морските ни курорти. Това заяви инспектор Росен Белишки от отдел "Криминална полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" за "Монитор".

- Инспектор Белишки, идва летения сезон и започват набезите на джебчии. На кои места атакуват най-често те? Къде гражданите трябва да са по-предпазливи?

- Навсякъде, където има големи струпвания на хора. Спецификата на тип престъпления е такава, че за да се извърши подобна кражба, е необходимо да има множество хора, донякъде блъсканица, за да може да вниманието на човека, от който ще се извърши кражбата, да бъде заангажирано – някой да се докосва до него и той да не реагира на такъв тип докосвания. Защото, ако хората се движат на разстояние от 1-2 метра, ако някой се доближи до дадено лице, то веднага ще види това, но ако същото се случи в магазин или в градския транспорт, това действие може да остане незабелязано. Това е най-лесният начин да бъде извършена една джебчийска кражба, без хората да усетят за това.

- Как могат хората да се предпазят от такива посегателства?

- Трябва да бъдат бдителни през цялото време докато носят в себе си някакви вещи. Трябва да внимават къде ги слагат. Обикновено дамските чанти е хубаво да се носят отпред, пред човека, за да може да вижда какво се случва, особено ако се намират в градския транспорт или в препълнени магазини, при големи струпвания на хора и на опашки. Най-трудно се крадат вещи от предните джобове на дънки, а от задните – е най-лесно. Лесна е кражбата също и от външните джобове на връхна дреха. Хубаво е джобовете и якетата да са закопчани, а най-важното е вниманието. Хората трябва да са нащрек, ако някой се блъска в тях или в останалите пътници. Не трябва и да се излиза с големи суми пари, ако ще бъдат посещавани подобни места с много хора. В момента вече всичко е възможно да се плаща с банкови карти. Важно е кодът за картата да не е написана на листче в портмонето или някъде из чантата, защото ако бъде открадната, след това тегленето на пари от нея ще е елементарно.


- Възможно ли е джебчиите да разполагат с устройства, чрез които източат дебитна или кредитна безконтактна карта, докато тя е в джоба на човек?

- Винаги е добре хората да имат едно наум и да се пазят. Доколкото съм запознат, е необходимо да има някаква близост до такова устройство, няма как да стане от голяма дистанция, така че наистина хората да имат предвид къде държат точно такива карти, ако имат за онлайн разплащания. Доколкото знам те са ограничени до някакви суми, като може би човек би могъл сам да определи максимална сума, с която може да се извърши разплащане. Най-сигурно е, ако лимитът е малък.


- Очаква ли се ръст на джебчийските кражби с настъпването на летните месеци?

- Доколкото се очаква ръст на джебчийските кражби и до някаква степен и на други престъпления, това наистина е там, където са морските курорти – с оглед на голямото струпване на туристи, български и чуждестранни. Заради това Министерството на вътрешните работи е изпратило почти 500 души допълнителни полицейски сили, които ще бъдат командировани в тези курорти. Те имат за задача да предотвратят такива престъпления. Където имаме идея, че може да има някакво престъпление, МВР реагира, действа и се изпращат допълнителни сили, за да не се допуска извършването му.

- Къде най-често биха могли да станат, когато сме на почивка?

Възможно е това да се случи навсякъде – в хотела, в колата. Съветът е винаги гражданите да внимават къде оставят личните си вещи. Трябва да имат една нормална бдителност, защото това би било полезно.

- Наблюдават ли се често кражби от нощни заведения?

- Не бих казал, че там се наблюдават повече от останалите места. Няма много такива случаи, хората в нощните заведения обикновено знаят как да си пазят вещите и не ги оставят без надзор. Това е по-скоро рядкост.

- Как да реагираме, ако забележим, че ни липсва вещ в заведение или на плажа?

- Разбира се, най-добре би било да предотвратим това. Да не реагираме чак, когато забележим, а преди това. Да си организираме съхранението на вещите, така че да не се допуска подобна кражба. Ако все пак се случи, е необходимо веднага да се сигнализират органите на МВР. Важно е, ако сме в заведение, да уведомим охраната. Ако сме на плажа, можем да уведомим неговия концесионер и/или съответните длъжностни лица. Но най-важно според мен е да се уведоми полицията, за да може колегите по максимално бърз начин да извършат действия по разследването.

- Как да се предпазят хората, когато са на плажа?

- Не би трябвало да носят големи суми или ценни вещи на плажа, особено ако планират да оставят кърпите си на плажа, докато са във водата. Предполага се, че някой човек би трябвало да пази тези вещи, за да няма такива престъпни посегателства.

- Има ли определени места в курортите където трябва да сме най-бдителни?

- Според мен човек трябва навсякъде да има една нормална бдителност. Това важи за всичко – дори и за начина, по който пресичаме. Но разбира се може да се избягват тъмните, неосветени улички и местата, на които няма хора.

- Лятото традиционно хората се притесняват дали няма да станат жертва на домови кражби. Какви са статистиките за това престъпление от тази година и забелязва ли се спад в сравнение с миналата?

- За първите 5 месеца на годината домовите кражби за цялата страна са 1733, а през същия период миналата година са били 2258. Случаите на подобни посегателства намаляват, но пък и процентът разкриваемост расте – за 2021 г. той е 29,49%, а през 2020 г. е бил – 25,51%.

- Очаква ли се ръст през летните месеци?

- Аз не смятам, че ще има, защото домови кражби има през цялата година. Домовите крадци са активни през всички 12 месеца, не чакат летните месеци, за да ги осъществят. Дори да има някакво повишение, може да е минимално. Въпросът за домовите кражби и за опазването дома е напълно целогодишен. За да се случи подобно престъпление понякога е достатъчно да оставим дома без надзор дори за 2 часа.


- Не се ли възползват от това, че хората не са си у дома за по-дълго?

- До някаква степен да, възможно е това, но пак зависи от много фактори. Един от тях е дали имат предварителна информация. Ако разполагат с такава, могат да отложат кражбата със седмици и дори с месеци, докато хората ги няма там. Хората, които разполагат с повече финансови възможности, обикновено и пътуват по-често. Ако нямат предварителна информация, гледат доколко леснодостъпно е жилището. Това да няма хора в близост е благоприятен фактор, но това не се случва само когато хората са на море, а през цялата година.

- Как набелязват дома, който искат да оберат?

- Когато имат предварителна информация, те я получават отнякъде, през хора, които познават лицата, обект на кражбата, през съседи или други лица. Получавайки тази информация, те вече се опитват да видят какви са заключващите механизми, разположение, колко бързо могат да проникнат в жилището, дали наоколо има съседи, които са си у дома. Когато става въпрос за кражба на случаен принцип, те се избират според това каква е жилищната сграда – дали могат да влязат в нея. Проверява се доколко стабилна е вратата и дали може да се разбие или съответно да се разбие ключалката. Търси се място, което е леснодостъпно. Отиват, разглеждат и преценяват дали могат да разбият жилището. Може да не го извършат на момента, а да се върнат на следващия ден или след седмица.

- По кое време извършват престъплението?

- Общо взето се наблюдават такива кражби и през светлата, и през тъмната част на денонощието. Обикновено през светлата атакуват тогава, когато хората са на работа - сутрешни часове до обяд. Има случаи и следобед. Когато говорим за вечерни кражби, те обикновено са свързани с пътувания на хората. Стават обикновено петък или събота вечер, като е възможно да имат и предварителна информация.

- Има ли нови схеми, по които се извършват домовите кражби?

- Не бих казал, че има нови. Общо взето крадците действат по старите си схеми. Взломяването се извършва винаги по едни и същи начини. Или разчитат на врати и брави, които лесно се разбиват, или на алуминиеви дограми, които лесно се огъват. При вещите също няма промяна – взимат всичко, което може да се пренася лесно и би им осигурило някаква печалба. Разбира се, най-предпочитани остават парите и златните накити.

- Често ли се случва да влизат през балкони?

- Има такива случаи. Те се възползват от еластичността на материала на PVC-дограмите и прозорците. С твърд стоманен предмет – отвертка, кози крак щанга, промушват процепа, натискат палчето, което заключва прозореца или вратата. Специално за дограма могат да се използват защитни механизми – или антивзломен обков, или райбери. И разбира, се трябва да се обясни на хората, че не е добре да се оставят отворени прозорците, докато спят или докато са навън, особено по ниските етажи – те са най-уязвими. Те трябва да защитят и вратите си – трябва да инвестират в сигурни заключващи механизми, най-добре в антивзломни такива. През лятото също така би било да се избягва качването на снимки и информация относно екскурзии и почивки, защото това би могло да бъде сигнал за действие за някои крадци, които имат предварителна информация за големи суми, съхранявани в жилището.


ВИЗИТКА:

Завършил "Психология" във ВТУ "СВ. СВ. Кирил и Методий", "Право" в СУ "СВ. Климент Охридски" и специализация в Академията на МВР.
Работи в системата на МВР от 2007 г. От 2008 г. работи в сектор "Престъпления против собствеността" в Столична дирекция на вътрешните работи.
От 2014 г. е преназначен в сектор "Престъпления против собствеността" при Главна дирекция "Национална полиция".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.