Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Децата от първи до четвърти клас ще имат посещения на стопанства, мандри или селскостопански музеи, за да могат да научат откъде идва млякото и как от него става сирене или кашкавал.

В двора на училище или детска градина пък малчуганите от 3- до 10-годишна възраст ще трябва да създават и да се грижат за овощни и зеленчукови градини, за да могат да придобият земеделски навици. Тези мерки са предвидени в проекта на националната стратегия за прилагане на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училища до края на учебната 2022/2023 година, която е предложена за обществено обсъждане от Министерство на земеделието.

За да приобщят най-малките ученици от столицата към земеделските процеси, педагозите и малчуганите трябва да пътуват до село Лесиндрен. С историята на българското растениевъдство пък децата могат да се запознаят в Националния земеделски музей. Там ще научат как възниква земеделието по нашите земи, да видят различни култури. В музея децата могат да разгледат техни експонати.

Градинки с цветя и зеленчуци вече съществуват в някои училища

и детски градини. В края на миналата учебна година в разградското ОУ „Иван Сергеевич Тургенев” деца, учители, родители и футболисти от ПФК „Лудогорец“ направиха първа копка на биоградинка във вътрешния двор на школото. В нея бяха засадени зеленчуци и подправки, цветя и билки. Учениците вече са прибрали първата реколта. „Децата с много любов приготвиха здравословна и вкусна храна“, споделиха от разградското училище. Сред стръкчета подправки пък се провеждат и занятията по човек и природа, както и специализирани Монтесори занимания, свързани с еволюцията на живота, ботаника, биология, екология и социални умения.

Въвеждането на

часове по дегустация или кръжоци по готварство

също са предвидени в проекта на стратегията. Заниманията могат да протичат в училищния стол или помещенията за приготвяне на храна в школото. В тях ще участват хлапетата от първи до четвърти клас, които сами ще участват в процеса на приготвяне на собствения си обяд или следобедна закуска. Как да готвят и да подреждат масата се учеха преди децата от 5-и до 7-и клас в заниманията си по труд и техника. Въпреки че в тези занимания не се предвижда включването на малчуганите от детските градини, в някои се прилага подобна практика. Хлапетата от предучилищна група в столична забавачка са посетили пекарна, в която са се учили как да месят и пекат хляб. Провеждането на състезания и игри в училищата, детските градини или из града, в който се намират, е друга от мерките, с които се цели малчуганите да придобият знания за полезните свойства на млякото, плодовете и зеленчуците. За да се запознаят децата със здравословните хранителни навици и опазването на околната среда, образователните институции трябва да провеждат уроци и лекции. В тази насока в училищата и детските градини ще се раздава и мед и ще се обясняват полезните му свойства.

Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.