Пращат 416 машини за секциите в чужбина (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Пращат 416 машини за секциите в чужбина (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Общият брой членове в секциите извън страната е 4115
  • Мераклиите за депутати  - точно 5016
  • ЦИК: Избирателите да са наясно в кой вот ще гласуват предварително

В 208 секции в чужбина ще има поставени машини, като във всяка една от тях ще има по две устройства. Това стана ясно на редовни брифинг на ЦИК.

Общият брой на членове секциите извън страната е 4115, като 753 от тях са председатели и още толкова секретари. Заместник -председателите са 708, а редовите членове -  1148 членове.  753 пък ще са представителите на външно министерство  в тях. По думите на говорителя  Цветозар Томов засега ЦИК успява да движи в срок подготовката на вота в чужбина., като напомни, че секциите зад граница ще са 753. Все още обаче чакаме разрешение от няколко държави, сред които Германия, които бяха поставили изискване за до 40 адрес, където да бъдат разкрити секции извън посолствата и консулствата. Томов поясни, че сме съобразили с това. Текат консултации с партиите за съставите на СИК в чужбина, като за първи път на тях е имало и извънпарламентарна формация - коалицията "продължаваме промяната". те също са дали свои предложения, но те ще се вземат предвид само ако останат вакантни места.

На сайта на ЦИК е качен симулатора за машината, който е много точен и представя всяка стъпка как се гласува с устройствата, напомни пък другият говорител Росица Матева.

Всички регистрирани кандидати за НС във всички РИК са 6316, но тъй като някои от тях са записани в по две листи, то реалният брой на мераклиите за депутати е 5016. На 30 октомври изтича крайният срок, в който хората с увреждания подават заявление за вот с подвижна урна. Същият е срокът и за заявленията за гласуване по настоящ адрес. До 29 октомври ЦИК трябва да вземе решението за условията, при които ще гласуват карантинираните. Все още се бавят с него, защото ситуацията с пандемията е динамична. Именно затова за петък са поканили на среща в ЦИК здравния министър и държавният здравен инспектор, за да обсъдят с тях условията и дали е възможен друг ред, по който карантинираните да гласуват, пред очаквания завишен брой. Ако има повече подадени заявления за подвижни урни за карантинираните, може да се проведат и допълнителни консултации, за да се подсигурят повече ПСИК.

Матева напомни, че из страната вече текат демонстрациите на машините. Призова гражданите да се запознаят и преди да гласуват в деня на вота да са ясно, в кои точно избори ще участват - в двата или само в единия тях - за НС или за президент. Причината - след като потвърдят това на екрана на машината , няма да има връщане назад. Тя обясни,че вече не е възможна промяна на софтуера и начина, по който се визуализират екраните. Затова е важно избирателите да бъдат информирани и предварително взели своето решение преди да застанат пред машината, каза Матева. 280 са машините, които са предвидели за разяснителната кампания, като за сравнение за вота на 11 юли те са били само 90.

Накрая Матева изрази надежда доброволците в чужбина да не се отказват и да помагат за организацията на това. Напомни, че е ангажимент на външно министерство да организира помещенията, съвместно с организациите на българите зад граница.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.