0

П расето е изключително интелигентно животно и ако му се доверите, може да прекопае градината ви за няколко дни.

Прасето е изключително интелигентно животно и ако му се доверите, може да прекопае градината ви за няколко дни.

То просто рови корени и пази културните насаждения, така както и човек не би могъл да го направи.

Трици

По принцип прасето е с по-различно устроена храносмилателна система от овце и крави и за него сухата храна е по- благоприятна, защото той не може да отдели толкова дълго време за храносмилане като козите и говедата например.

Яде всичко от масата на стопаните си, без да се оплаква. Ако се отглежда по индустриален начин, то тогава си има специални фуражи и режим, по който прасето се угоява. Ако обаче се грижите за прасенца у дома, то тогава можете да го храните с всичко, с което се хранят и хората, що се касае в областта на растителните храни. Най-често на животните на обяд се дават попарени житни трици с гореща вода, а към тях се режат изобилно треви от градината.

Млечка

Една от тях е млечката, която прасенцата обожават. Също така те обожават всякакъв вид зеленчуци като обелки от краставици, зеле, домати, дори и обелки от плодове. В планинските райони например в диетата на прасето специално присъстват варени тикви и картофи. В Разложко Дещка Кротева, която прави прочутия Наф павок, разказва, че угояват свинете си с сварени картофи и хляб. Водата от врелите картофи обаче не се дава на животните.

Жажда

След като животните са основно на суха храна, то в никакъв случай не бива да се оставят без вода. Редовно трябва да имат съд, от който да пият. Също така невярно е схващането, че ако свинята е затворена на малко разстояние, то тя ще се угои по-добре. Вероятно ще качи килограми, но месото й ще е основно сланина. А животните няма да са така жизнени и здрави, както ако им осигурите пространство да се движат из двора и да си ровят.

Боб

За да се осигури на животинския организъм протеин, е необходимо да се хранят с бобви култури, костно брашно, да се добавят витамини и минерални добавки, съветват експертите. Прасенца с тегло от 20 до 50 кг. се нуждаят от специално хранене. В този момент те формират скелет, натрупват мастна маса, активно се разрастват. По време на този период те трябва да се хранят със сочни фуражи, да опитат да пасат или постоянно да им се дава прясна трева. Тя може да бъде нарязана на ситно, смесена с фураж или просто пускана в кочината. Ако периодът е през зимата, то е по-добре да се дават повече пресни зеленчуци, кореноплодни.

Угояване

Когато теглото на прасето е преминало 50 кг., е необходимо да започне угояването. От правилно организираното угояване зависи какво месце ще имате. Както вече беше споменато, през зимата е по-добре животните да се хранят със зърно, сухи концентрирани фуражи, цвекло, тиква, растителни отпадъци, трици. През лятото можете да добавите прясна нарязана трева, сезонни плодове и зеленчуци към диетата. Ако решите да давате само суха храна, не забравяйте да напоявате животните навреме. С правилното хранене ще получите сочен и ароматен бекон, отгледан от самите вас.


Чифлик възроди свинята мангалица

Мангалицата е унгарска порода прасета, известни с вкусното си месо. Те са с къдрава козина и са се отглеждали в България, но изчезват през миналия век. Оказва се, че вече ги има в няколко ферми в България, а една от тях е Чифлик в Баня. Собственикът си е купил женски прасета от България, но нерезът е внесен от Унгария, което гарантира чистотата на породата. Прасетата са оградени с електропастир. Издръжливи са на студ, но през лятото се валят в локвите, за да се разхладят. Прасетата ровят корени, обичат обелки от краставици, домати, зеле, червено цвекло, царевични кочани. От Павликени фермата се снабдява с фураж от български зърна. Животните рядко се разболяват и се спазва строга хигиена заради зоонозите, които върлуват в последните години.

Снимки Авторът