Прадядото на динозаврите бил едва 10 см

Прадядото на динозаврите бил едва 10 см

Малко изкопаемо влечуго е открито в триасните находища на Мадагаскар. Животното е не по-голямо от 10 см и принадлежи към групата, от която са произлезли гигантските динозаври и птерозаврите. Подробно описание на откритието е публикувано в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Динозаврите и летащите птерозаври са познати с огромните си размери, затова буди удивление фактът, че най-близкият им прародител е изключително мъничък. В триасните находища на възраст 237 милиона години в югозападната част на Мадагаскар са открити кости от рептили, описани като „Kongonaphon kely“ или „миниатюрен убиец на буболечки“.

Откритото животно е много близо по време до периода, в който динозаврите и птерозаврите се разклоняват и е с поразително малки размери, пише в статията.

Произходът на динозаврите и птерозаврите не е изучен много добре, тъй като са открити едва няколко екземпляра, които се отнасят до началото на тази линия. Описанието на конгонафона ще помогне на учените да открият как птерозаврите са започнали да летят, както и произхода на пуха и перата у представителите на двата клона.

Откриването на този дребен родственик на динозаврите и птерозаврите подчертава важността на вкаменелостите на Мадагаскар за разширяване на информацията за историята на гръбначните като цяло.

Износването на зъбите на конгонафона, например, предполага, че се е хранил с насекоми. Възможно е „смаляването“ и отказът от месна храна, за която конкуренцията между едрите представители на вида е била голяма, да е позволила на дребния прародител да заеме удобно място в еволюционната ниша.

Друго предимство е покритата с пух кожа, от който вероятно по-късно са се развили перата. Според учените, пухът е служил за терморегулация през периода на късния триас, когато климатът се е характеризирал с големи температурни амплитуди.

Авторите на изследването смятат, че всички тези особености, заложени у ранните малки предци на динозаврите, после са помогнали на едрите им потомци да заемат господстващо положение на планетата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.