Позволяват на джипитата да са и болнични лекари

Позволяват на джипитата да са и болнични лекари

Джипита със специалност, различна от обща медицина, ще имат възможност от средата на тази година да работят допълнително и в болниците. Те ще могат да поемат пациенти в приемните отделения, да помагат в медицинската дейност, но няма да бъдат основни лекавущи лекари там. Това съобщи д-р Гева Стоилова, началник отдел „Договаряне, методология и анализ на болничната медицинска помощ” в дирекция „Болнична медицинска помощ” в Националната здравноосигурителна каса по време на семинар, който се провежда във Велинград.

Например, ако един джипи има и специалност по кардиология, ще може да работи като кардиолог и в болница, но без право да отчита самостоятелно клинична пътека, като ще работи в тандем с колега.

По този начин на общопрактикуващите лекари със специалност се дава възможност да поддържат нивото и по другата специалност, ако имат такава, поясни д–р Стоилова.

НЗОК вече ще плаща вече само за влято действително количество лекарства на онкоболен в болницата или диспансера, а не както до сега, за цялата опаковка, в която е останало количество неупотребен медикамент, но не е използвано за друг пациент, а е излято в канала.

По изчисления на касата сега по този начин се разхищават между 10 – 15 на сто от цитостатиците за раковоболни.

Вече се изисква преди вливания  те да бъдат разтваряни и смесвани до състоянието за вливане в болничните или диспансерните аптеки в специални затворени съдове, а не от медицинските сестри по болничните стаи, както се практикуваше до сега.

Целта е остатъкът да не се изхвърля, тъй като в закрития съд той остава годен, а да се прилага на друг пациент, поясни д-р Гева Стоилова.  

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.