0

Д нес за пореден път разбрахме, че кандидат-президентът Румен Радев е направил поредния си отчаян опит да спаси своята предизборна кампания, пренебрегвайки отново националните интереси на българските граждани. Това се казва в позоция напартия ГЕРБ, разпространена до медиите.

Днес за пореден път разбрахме, че кандидат-президентът Румен Радев е направил поредния си отчаян опит да спаси своята предизборна кампания, пренебрегвайки отново националните интереси на българските граждани. Това се казва в позоция напартия ГЕРБ, разпространена до медиите.

Ето какво казват от формацията. Публикуваме пълния текст:

"След като близо 2 години като президент Радев омаловажаваше Ковид кризата и заявяваше, че това не е негова работа, докато хора губеха живота си, днес кандидат-президентът реши да привиква независими държавни органи в лицето на българските кметове и ЦИК, които да му докладват как щели да бъдат организирани изборите в условията на Ковид кризата - неща, които не са в неговите правомощия. От ГЕРБ напомняме, че съгласно Конституцията и законите на страната, Министерският съвет отговаря и осигурява техническото и финансово обезпечаване на изборния процес, областните управители и кметовете на общини осъществяват логистиката и организационния процес по места. В тази връзка питаме: къде е министър-председателят Стефан Янев в този процес? Защо и сега се скри, както се скри по време на пожарите преди няколко месеца и прехвърли всичко на областните управители и кметовете? Защо се скри, както се скри при кризата с кораба „Вера Су“? Защо се скри, както се скри след случаите със загинали военнослужещи? Колко пъти Стефан Янев се срещна с ЦИК или други институции, имащи отношение към изборите? От отговорите на премиерът Стефан Янев ще стане ясно защо той позволява на един кандидат за президент да използва държавните институции и президентския пост за спасяване на имиджа на собственото си провалено правителство и обречената си предизборна кампания. За разлика от служебния премиер Стефан Янев, ние от ГЕРБ не разбираме как е възможно кандидат-президент да привиква представители на местната власт и ЦИК да му докладват вместо да поиска обяснение от собственото си правителство".

По-рано днес стана ясно, че ЦИК отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента, на която във вторник да се обсъдят актуални въпроси за предстоящите на 14 ноември избори.  От писмо, изпратено от президентската администрация до ЦИК, стана ясно, че на срещата на "Дондуков" 2 са поканени представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на външните работи, ДАНС, Националното сдружение на общините и фирмата "Информационно обслужване". По време на обсъждането членове на ЦИК изразиха мнение, че такава среща не може да се провежда на Дондуков 2, а в ЦИК, както и че комисията провежда регулярни срещи с другите отговорни институции. Отделно от това бе изтъкнато, че Радев е и кандидат за президент. Вицепремиерът Бойко Рашков, който е натоварен в кабинета да отговаря за вота, не бил идвал в ЦИК, каквато практика имало.