Повишено съдържание на желязо във водата на села във Варненско

Повишено съдържание на желязо във водата на села във Варненско

Жители на селата Близнаци и Приселци край Варна отново сигнализират за лошо качество на питейната вода. Хората казват, че там често стават аварии, а от чешмите им с дни тече вода с ръждиво-кафяв цвят. Проблемът се задълбочава през лятото, когато в селата има много туристи и гости.

Проблемът с качеството на питейната вода е от години, казва Петранка Николова от варненското село Приселци. Освен че е жълто-кафява на цвят, тя е и с повишено съдържание на желязо.

"Не става за пиене, не става за готвене. Мътна е, мръсна е водата, не става за употреба", коментира пред БНТ Петранка Николова.

Причина за честите аварии е остарялата водопреносна мрежа в района, изградена преди близо 60 години. Проблемът се задълбочава и заради нарастващия брой на хората, които избират да живеят на село, а капацитетът на водоизточниците е малък.

"Не са предвиждани например имоти, които имат басейни, не е предвиден толкова големият брой на живеещи и на прииждащи към тези населени места. Това натоварва малките водоеми", допълни Емануил Манолов, кмет на община Аврен.

За да се подобри качеството на водата е необходима цялостна подмяна на водопроводната мрежа.

"Докато колегите от ВиК направят съответната ремонтна дейност водоемите се изпразват, след това отново трябва да се запълнят. Това отнема ден, два и оттам се получават тези замътвания на водата", добави Манолов.

Проблемът с водата ще бъде напълно решен, след като селата, които имат собствени водоизточници, бъдат захранени от водопровода "Камчийски пясъци". За целта е необходимо изграждане на ВиК връзка с дължина около километър и половина. В момента се изготвя проект, който ще бъде готов в началото на лятото.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.