Повишена радиация запечата емблематичната чешма в центъра на Невестинска община.

От години наред мястото е спирка за десетките туристи, които преминават през района. Не веднъж или два пъти там спират хората, за да се насладят на уникалния Кадин мост и да напълнят някоя бутилка с минерална вода. „Доскоро от тази вода пиехме всички. Идвахме с туби и пълнехме, тъй като се смяташе, че е изключително полезна. Даже преди време частен инвеститор беше взел на концесия извора и бутилираше водата, но в последствие се отказа, тъй като бизнесът не потръгна“, разказват местните жители.

Повишеното ниво на радиоактивност беше установено преди около 2 месеца. Тогава бяха поставени предупредителни табели, който по една или друга причина изчезваха периодично, вероятно са станали обект на кражба. Сега от Регионалната здравна инспекция прибегнаха до крайната мярка – запечатване на чешмата, обявиха от общинската администрация.

„Едната чешма е затворена напълно, за да не се налива в туби и бутилки, а до другата е сложена нова табела със забраната да се консумира. Все още се бавят повторните проби, които взеха от Басейнова дирекция – Благоевград. Резултатът може да доведе до падане на забраната или до окончателното запечатване на чешмите“, коментираха още от общината.

Минералният извор се намира на над 470 метра дълбочина. Сред емблематичните чешми е и тази в село Неделкова Гращица, която е запазена от турско време. В непосредствена близост до нея беше изграден навес за удобство на всички посетители. Местните жители са категорични, че Невестинската вода има лечебни свойства и е помогнала на много хора. „Повечето не вярваме, че водата е радиоактивна. Продължаваме да я ползваме и нищо ни няма“, коментират местни жители.

През последните 15 години бяха изградени над 20 чешми в Невестинско, като някои от тях са с минерален състав.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини