Близо половината българи отказват да са донори. 42 на сто от запитаните категорично са изразили отказ, като са се мотивирали, че не искат да предизвикват съдбата. Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено през октомври от "Алфа рисърч".

Отговорилите с този мотив са хора с по-ниска степен на образование, а всеки пет е изтъкнал религиозни причини за отказа си.

Същевременно 40,1% от анкетираните пълнолетни българи заявяват, че са срещали информация за донорство на органи. Мнозинството (59,9%) обаче твърдят, че никога не са се сблъсквали с подобна информация. Най-често темата е била поднасяна в медиите (31,2%), 5,8% са се информирали от интернет, а 7,2% - в болниците.

Една трета от българите са разговаряли по въпросите на донорството на органи и трансплантациите със свои близки, приятели, медицински специалисти. Повечето анкетирани искат да има повече информация по темата – 74%, а 5,2% са категорично против, като са на мнение, че такава информация само би травмирала хората.

Значителна част от запитаните са заявили, че се страхуват от злоупотреба. Те не крият недоверието си към лекарите, като дори смятат, че при инцидент няма да бъдат положени достатъчни усилия за спасяването им, за да се ползват органите им за трансплантиране на други.

Тези данни от проучването бяха оповестени по повод започващата едномесечна кампания в подкрепа на донорстото и трансплантациите, която се провежда под мотото "Да за живот". Тя беше открита от здравният министър Кирил Ананиев. По време на кампанията доброволци на БЧК и и регионалните здравни инспекции

на 50 хиляди души ще бъдат раздадени донорски карти,

в които могат да отбележат дали са съгласни след смъртта им техни органи да бъдат трансплантирани. Самите карти нямат стойността на юридически документ, а са по-скоро за промотиране на положителна нагласа към донорството.

1151 пациенти се нуждаят от трансплантация, над 1000 пациенти се нуждаят от бъбречна трансплантация, изтъкна Ананиев.

32 трансплантации тази година са извършени от трупен донор, а 12 - от жив, показват данни от регистъра на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Липсата на органи не е проблем само на България, това е световен проблем, подчерта здравният министър.

Проучването показва още, че

три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи.

74,1% казват, че ако им се наложи - на тях или на техен близък - биха потърсили възможност за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при нужда.

Към момента 35,2% декларират съгласие да станат донор на органи при евентуален инцидент или злополука с фатален край. Столичани (52%), хората с по-високо образование (49%) и жените (53%) са с близо 20 на сто по-склонни да дарят органи отколкото средното за населението. Същевременно 51,3% от запитаните отговарят, че хората трябва да декларират изрично съгласие, че искат да са донор, а не както е в законодателството - изрично да се декларира отказ за донорство.

Директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" увери, че мозъчната смърт се установява не от един, а от трима лекари, което е гаранция, че това се извършва професионално и не могат да бъдат допуснати грешки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МТСП показа списък на online културни събития

Министерството на труда и социалната политика публикува актуализирана програма с предстоящите театрални, оперни, оперетни и балетни спектакли, симфонични концерти, мюзикъли, изложби, виртуални музейни експозиции и други културни събития, които могат да се гледат онлайн в периода на извънредното положение. Списъкът включва програмата на културни институции от цялата страна и е подготвен от Министерството на културата.

Анестезиолог се завърна от Англия с коронавирус

Завърнал се преди броени дни от Англия , където работел от близо 5 години старозагорски лекар-анестезиолог е хоспитализиран в клиниката по заразни и инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ след положителна  проба за COVID-19.