Повече зрелостници избраха матурата по професия вместо втори ДЗИ по предмет по избор

Повече зрелостници избраха матурата по професия вместо втори ДЗИ по предмет по избор

Повече зрелостници избраха да се явят на матура по префесия вместо да положат втория задължителн държавен зрелостен изпит по предмет по избор.

Вместо резултатът от него в дипломата за средно образование на 13 066 ще бъде вписана средноаритметичната оценка от изпитите по теория и практика на професията, изучавана в професионална гимназия. Миналата година от тази възможност се възползваха  11 036 зрелостници.

Да се явят на 21-и май на втора матура по предмет по избор заявление са подали общо 36 048 ученици. За втората поредна година най-голяма част от тях са пожелали да покажат знанията си по английски език. Заявления за нея са подали 12 497 ученици или повече от 1/3 от всички. На второ място по интерес се нарежда биологията, която преходните години без най-желана. Тя е посечена в заявленията на 8 529 зрелостници. Засилен интерес има и към философията и географията, които са избрани съответно от 4 782 и 4 534 ученици. На пето място се нарежда матурата по математика, която се посочена от 2 503-ма завършващи. 1086 пък са се насочили към явяване на изпит по история. По останалите предмети интересът сред дванадесетокласниците е по-нисък. 187 ще се явят на матура по физика, 140 по химия, 304 по руски език, 833 по немски език, 264 по испански език, 324 по френски език и 65 по италиански език.

Заявленията за участие в задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература пък са 49 373 ученици. Те ще явят на 19-и май.

Общо 1100 ученици са пожелали да положат по още един изпит и да се яват на трета матура по предмет по избор. Причина за това най-вероятно е, че оценката им трябва да прием в университет. Следващата учебна година 41 вуза ще приемат първокурсници спрямо резултатите от държавните зрелостни изпити.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат през май, предвижда проект на заповед на министъра на образованието и науката. В него е заложено матурите пожелание по английски и руски език и по физика и астрономия да бъдат на 26-и. Ден по –късно са тези по философия, география и икономика и биология и здравно образование да се проведат на 27 май. На 28 май да бъдат изпитите по математика, немски, испански, италиански и френски език. На 31 пък ще са тези по история и цивилизация, химия и опазване на околната среда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.