Сираци и полусираци ще получават повече точки при допълнителните критерии за приема в първи клас. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба за Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.

Миналата година дете с двама починали родители получаваше 5 точки, а полусираците – 3. В предстоящия прием те ще носят еднаква тежест – 6 точки. Допълнителните критерии се вземат под внимание само когато децата от една група по водещия критерий уседналост са повече от обявените в план-приема места. В първа група попадат тези, на които настоящият или постоянен адрес не е сменян в последните 3 години и той попада в прилежащия на училището район. Във втората са тези, които са с местили преди между 1 и 3 години, а в трета, които са с нов дом по-малко от година. Последната четвърта група е за децата, които кандидатстват с адрес, който е извън прилежащия район на училището.

Друга промяна в наредбата е свързана с бонуса, който носят братчета и сестриче в желаното от родителите школо. С промените в Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование каки или батковци до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, класират автоматично бъдещия първокласник в първа група без значение от постоянния/настоящия им адрес. В допълнителните критерии е заложено други деца в същото училище, които са над 12 години, пък да носят 11 точки, а не както досега 22.

Останалите точки в допълнителните критерии остават същите. Децата с трайни увреждания над 50% получават 6 точки. Хлапета, които са изкарали подготвителна група в училището, в което кандидатстват, имат 4 точки допълнително. По пет точки получават малчуганите от многодетни семейства, както и тези, които са с постоянен или настоящ адрес, който граничен на прилежащия район на школото. Три точки са предвидени и за деца, които са настанени за отглеждане в приемно семейство или на роднини и близки, както и хлапе с един неизвестен родител или осиновено. Запазена е и възможността за жребий със случайни номера, когато броят на кандидатстващите деца, които отговарят на еднакви условия е по-голям.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

565 станаха инфектираните с COVID-19, 24 са новите случаи за денонощие

24 са новите случаи на коронавирус от днес. 565 са общо случаите. София 15, Пирогов - 4ма в Александровска има 1, от центъра за Спешна медицинска помощ 1, Тогуда 3-ма, Враца - 1, Варна - 1 жена, Пазарджик 1 жена, в болницата пещера, в Пловдив - 1 мъж в Св. Георги. Стара загора - 1, Сливен - 1 мъж, Хасково - 2-ма, брат и сестра.

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.