Повече самосъзнание и още малко търпение

Повече самосъзнание и още малко търпение

Играта на котка и мишка с частните партита си е чисто дърпане на дявола за опашката.

Организирани в противоречие с мерките за ограничаване на заразата от COVID-19, не само компрометират усилията на всички, които искат тя да свърши по-бързо, но и застрашават живота на участниците в тях. Може да употребим и по-тежки думи като “пир по време на чума” и “игра на руска рулетка”, но ще се въздържим.

Само ще кажем, че прийомите от времето на сухия режим преди сто години, използвани от собствениците на заведения, са неприложими у нас. Не за друго, а защото днешната заплаха е животозастрашаваща. Тази криеница няма общо с онази от филмите за гангстери, а и намесата на полицията и контролните органи цели в повечето случаи само осуетяване и прекратяване. Ясно е, че всички искат нормалността да се върне по-бързо. И че повече се разчита на разумни постъпки.

Банално е да повтаряме, че у нас мерките са едни от най-меките, докато в други европейски страни положението е тежко и което е по-лошо – непредвидимо. Предстои поетапно отваряне на държавата, включително и на заведенията. Нима тези, които организират партитата, искат с действията си да попречат на техните колеги това да се случи по-скоро?! Или ще действат на принципа “Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”.

Е, ако това искат, тези евтини печалби ще се окажат твърде скъпи. Нужно е повече самосъзнание и морал, а и още малко търпение. Защото не искаме беззащитните около тях да платят цената на мимолетното им удоволствие. Не е нужно да се давим малко преди да сме достигнали заветния бряг на спасението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.