Повече от половината сърби искат в ЕС

Повече от половината сърби искат в ЕС

Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в ЕС, показва проучване на тема "Европейската ориентация на гражданите на Сърбия", направено в началото на юли от министерството за европейска интеграция, предаде агенция Бета.

Ако утре има референдум с въпрос "Подкрепяте ли членството на Сърбия в ЕС", 53 от гражданите биха гласували "за", 25 процента "против", 10 процента не биха гласували изобщо, а 12 процента нямат определен отговор на въпроса. На подобен въпрос, поставен през юни и през декември миналата година, отговорите са били почти идентични (55 процента "за")(.

Повечето граждани (59 процента) смятат, че проблемите между Белград и Прищина трябва да се решават независимо дали ЕС настоява за това или не.

Както и миналата година, подкрепата за реформите е много висока - 68 процента от анкетираните смятат, че реформите, изисквани от ЕС, са необходими не само за членството на страната в съюза, а и за благосъстоянието на гражданите.

Според сърбите реформите, които имат най-положително влияние в ежедневния живот, са борбата с корупцията (20 процента), реформата на здравната система (16 процента) и по-добрата защита на човешките права (13 процента).

Общо 51 процента от анкетираните смятат, че членството в ЕС ще бъде полезно за Сърбия. Гражданите свързват Европейския съюз с по-добри възможности за работа и пътувания, по-добро бъдеще за младите хора, по-добре уредено общество, по-добър живот и по-висок стандарт в страната.

Междувременно стана ясно, че лидерът на партия Здрава Сърбия и кмет на община Чаетина Милан Стаматович заяви днес, че е съвсем реалистично сърбите в Косово да станат руски граждани, а Косово, съгласно международното право, да се отстъпи временно на Русия.

В свое писмено изявление Стаматович даде за пример предоставянето на руско гражданство на всички руснаци в областта Донбас в Украйна с указ на руския президент Владимир Путин, според който всички жители на Луганск и Донецк могат да получат руски паспорти по опростена процедура.

Стаматович посочи също, че Гренландия, автономна територия на Дания, "която американският президент Доналд Тръмп иска да купи", има такъв статут, че води самостоятелно вътрешната си политика, а е предоставила на Дания защитата на границите си, външната политика и управлението на финансите.

"Щом международното право вече позволява отстъпване на част от суверенна територия за временно управление, не виждам защо Сърбия да не направи това с Косово", заяви Стаматович.

Той добави, че би могло с международно споразумение с Русия да се уреди временно руско управление на Косово, докато не се гарантира пълна сигурност на сърбите в Косово и връщане на институциите на държавата Сърбия "в тази част от сръбската територия".

Стаматович припомни и Берлинския конгрес през 1878 г., на който великите сили се споразумяха Босна и Херцеговина да остане формално в състава на Османската империя, а Австро-Унгария временно да установи бюрократично управление на нейна територия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.