Повече от 130 хил. души в страната на воден режим

Повече от 130 хил. души в страната на воден режим

За Перник избират от 3 варианта

133 хил. жители на 6 града и 116 села в страната имат проблеми с водоснабдяването. В тях влизат, освен Перник и Омуртаг, Симеоновград и Върбица. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на заседание на регионалната парламентарна комисия относно водната криза в Перник.

Тя добави, че още 3 големи язовира, освен „Студена“ са с под 50% от максималния си обем - Асеновец, Ястребино и Дяково. На въпрос на депутат от ГЕРБ Младен Шишков, ресорният министър поясни кои са трите основни предложения, дадени от експерти, за прекратяване на водния режим в града. Сред тях са тестови сондажи, чрез които


да се провери количеството на водата и да се изследва качеството й.

Следващото включва премахване на бента при помпена станция „Крапец“ и цялото водно количество на бъде насочено към яз. „Студена“. Добивът на вода от близки пещери също е вариант. Като последна идея е да се използва от водоизточникът в с. Друган. Предполагаемият му дебит е от 100 л/сек. Селото се намира на пътя на водопровода към Радомир, и би могло с помпена станция да се върне обратно вода към язовира, уточни министърът.

Като жител на Перник опозиционният депутат Манол Генов от БСП, се поинтересува защо МРРБ прехвърля топката към МОСВ. След тях Искрен Веселинов постави въпросът за непотвърдени информация, че докато повечето жители на община Перник са на режим, в богаташкия квартал „Делта Хил“ имат вода.

В отговор на всички нападки Аврамова обясни, че повереното й министерство много късно е разбрало за проблема, а

в момента се прави всичко възможно за справяне с кризата.

Министърът напомни за проблемите с амортизираната водопроводна мрежа и изтъкна, че за обновяването й ще са нужни 11 млрд. лв., като само по оперативна програма "Околна среда" са предвидени близо 2 млрд. лева, а чрез цената на ВиК услугите този проблем не може да се реши, защото тя би прехвърлила прага на социална поносимост. За модернизацията на ВиК инфраструктурата от бюджета на МРРБ през последните пет години са вложени 111 млн. лева, от държавни инвестиционни заеми - 91,5 млн. лв. и 330 млн. лв. са инвестициите от ВиК операторите по инвестиционните им програми. Със средства от Световната банка и с държавно съфинансиране е приключило изграждането на язовира за питейни нужди "Пловдивци". Ще се изграждат и нови язовири, каза министърът и уточни, че са намерени предишни планове за изграждане на такива съоръжения - язовирите "Черни осъм" и "Бяла". Към момента в Бюджетната прогноза 2020 - 2022 г. са залегнали 73,364 млн. лева за финансиране на по-малки обекти от ВиК инфраструктурата, приоритетно за осигуряване на достатъчно количество и качество на питейна вода към населените места, имащи нужда от това.

На заседанието стана ясно още, че за прокурист на ВиК-Перник е назначен Камен Каменов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.