0

О сновните предизвикателства за вота на 4 април в двете държави са изискванията за разстояние заради пандемията от Covid-19, вероятността от струпване на повече желаещи да гласуват, както и вечерният час в кралството. В Белгия са разкрити допълнително три секции, а в Люксембург - една, в сравнение с изборите през 2017 година. Това каза пред БНР посланикът ни в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.

Основните предизвикателства за вота на 4 април в двете държави са изискванията за разстояние заради пандемията от Covid-19, вероятността от струпване на повече желаещи да гласуват, както и вечерният час в кралството. В Белгия са разкрити допълнително три секции, а в Люксембург - една, в сравнение с изборите през 2017 година. Това каза пред БНР посланикът ни в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.

По думите му констатирали доста по-висока избирателна активност от 2017 година на етап подаване на заявления. Той уточни ,че в Белгия секциите ще са 11, а в Люксембург за първи път ще има две секции. В Белгия са три секции в повече - в Хасел ще има за първи пък секция, в източната част на Фландрия, а в Гент и Антверпен ще има по две секции.

"Във Фейсбук страницата ни всеки ден предоставяме актуална информация за гласуването. Представяме секциите, карта, възможност за паркиране и достъп до секциите, списъците за гласуване са също публикувани. До 29 март ще са готови и СИК“, поясни още посланик Бончев.

Той добави, че избирателните секции се подготвят съгласно указанията на Министерство на здравеопазването за провеждането на избори по време на пандемия.

„Но ние имаме неясноти - тези указания директно ли се прилагат и за секциите извън страната? Защо освен указанията на българското МЗ във всяка страна има местни указания на компетентните власти. Ако има противоречия между указанията на българските и местните власти, как ще бъдат преодолени тези противоречия? И кои мерки ще имат предимство – например в Люксембург изискването е за 2 метра отстояние, а в Българи – 1,5 метра. Логично е да приложим изискването за Люксембург. Но трябва да има правно указание за това, за да не излезе, че нарушаваме указанията на българските компетентни власти. Тези въпроси сме ги поставили пред Централната избирателна комисия“, каза още посланикът ни в Белгия и Люксембург.

Бончев подчерта, че струпването пред избирателните секции е основно предизвикателство. По думите му за Белгия получили изрично указание, че, ако има струпване на хора, може да се намеси и полиция. За Люксембург било казано, че в никакъв случай не трябва да се допуска събиране на повече от 100 души пред избирателна секция. 

Второ предизвикателство било вечерният час – за Белгия той е от 23.00 часа, за Брюксел – започва в 22.00 часа. "Нашите избирателни секции трябва да са отворени до 20.00 часа. Тоест, те ще имат в Брюксел по-малко от два часа, за да преброят бюлетините, да изпратят готовите протоколи в ЦИК и да получат от ЦИК потвърждение, че протоколът е приет", завърши Бончев.