Повече двойки и по-малко шестици на матурите
2

Повече двойки и по-малко шестици на матурите

Зрелостниците, явили се на тазгодишните матури, са изкарали повече двойки спрямо 2018 г. В същото време отличниците на държавните зрелостни изпити са по-малко. Това сочат резултатите от анализите на просветното министерство.

Слабите оценки по български език и литература се увеличават с 1 277. Тази година двойките са 4 302, докато за 2018-а са били 3025. На поправителен през септември на втория държавен зрелостен изпит, който е по предмет по желание, ще ходят 2 590 зрелостници. Те на са минали минимумът от 23 точки за Среден 3. Двойкаджиите тази година на втория изпит са с 362 повече от миналата година, когато са били 2228. В същото време слабите оценки и от двата изпита са по-малко. Тази година са 972, а миналата са били 1778.

Отличниците по български език и литература са намалели с 1412. Миналата шестиците по български език и литература са били 6 474. Тази година повече от 77 точки са изкрали само 5 062 зрелостници. На вторият държавен изпит отличните оценки пък са двойно по-малко. За 2018-а те бяха 13 380, докато тази са само 6 677. По-малко с около 2000 са и тези, които са изкарали по две отлични оценки. Те са 3 065. Пълните отличните пък са само 17.

Средният успех по български език и литература тази година е добър 4,06 и се равнява на 50,63 точки. Той е по-нисък от миналата година, когато зрелостниците изкараха средно 53, 95 точки или добър 4,24. Директорът на дирекция „Съдържание на училищното и предучилищно образование“ Евгения Костадинова посочи, че зрелостниците са изкарали повече слаби и среди оценки спрямо миналата година, докато отличните и много добрите са намалели. „Поради тази причина тазгодишните резултати на задължителната матура са по-лоши“, заяви тя.

На втората матура по предмет по избор зрелостниците са постигнали среден резултат много добър 4,67. Така се са показали по-добри резултатите спрямо миналата година, когато средният резултат е бил 4,50. Зам.-образователният министър Таня Михайлова посочи, че най-ниски са оценките по предметите, по които най-много желаещи. Това са география и икономика (38, 7 точки), биология и здравно образование (48,47 точки) и философски цикъл (53, 12 точки). В същото време най-високи са при предметите, на които са се явили най-малко зрелостници. Това са химия и опазване на околната среда (77,27 точки), немски език (74,32 точки) и италиански език (76, 99 точки).

Изключение от тази статистика са изпитите по английски език и по история и цивилизация. По английски език се явиха над 14 000 зрелостници. Те са постигнали среден резултат от 61,89 точки. Това обаче е с близо 18 точки средно по-малко от миналогодишната сесия, когато успехът от матурата по английски бе 79, 82 точки. Михайлова обаче посочи, че нивото на изпита не е по-различи от това на останалите. Тя посочи, че половината от отличните оценки всъщност са от матурата по английски език. По история и цивилизация желаещите не са били много, но резултатите са сравнително ниски – 51,21 точки.

Костадинова посочи, че трудно можем да правим сравнение между този миналогодишния випуск.

„Става въпрос за различни випуски и различни инструменти и затова не може да търсим пълно припокриване и постигане на еднакви резултати“, заяви тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.