Повече часове по математика в 5 и 6 клас, нов предмет в прогимназия

Повече часове по математика в 5 и 6 клас, нов предмет в прогимназия

Учениците в 5-и и 6-и клас ще имат повече часове по математика. Те ще изучават предмета по половин час повече седмично, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Учебната програма по географията също ще бъде променена. Ще отпадне излишната фактология, където имало много понятия.Това обаче няма да доведе до отпадане на теми, а само на част от понятия, заложени в тях.  „Дори да няма нови учебници, отпадналите понятия може да ги има някои учебници, но не е задължително да се учи в час.”, уточни Вълчев.В 6-и клас географията обаче ще се изучава половин час повече. 

От МОН предлагат и нов предмет в прогимназиален етап - „Дигитални технологии и креативност”. Той ще бъде за 5, 6 и 7 клас . Новият предмет ще надгради „Компютърно моделиране”, изучаван в 3 и 4 клас. Той също ще доведе до половин час повече седмично за дигитална креативност. То ще бъде за сметка на по-малко часове по чужд език.

Така пети клас ще имат 30, 5 часа седмично, а шести – 31. По български език и история няма да има промени, отбеляза министърът. Промените ще влизат постепенно. През 2021/2022 започват да действат за пети клас, 2022/2023 г.- за шести, а 2023/2024 за седми.

За първи клас ще предложат въвеждането на допълнителна седмица за проектни дейности, за зелени и бели училища.

В начален етап ще се промени името на предмета „Околен свят”,изучаван в първи и втори клас, на „Родинознание”. „Така даваме акцент на патриотичното възпитание”, посочи образователният министър. Това обаче няма да доведе до промяна в учебните програми.

Промени ще бъдат направени  и в наредба 10 за организация на дейностите в предучилищното образование. Тя ще е насочена към промяна в целодневната организация на учебния ден. Да има възможност за индивидуална подкрепа от различни учители, да се правят прегрупирания на учениците. Вълчев обясни, че това се случва и сега по дейности по интереси. „Опитваме се да направим преход от занималня към личностно развитие”, каза той. Премахване на ограниченията за дневния брой часове на всяка дейност (спорт, учене), отпаден на необходимостта от училищна програма за занималнята.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.