Nissan съобщи, че въвежда следващата версия на технологията си за автономно управление ProPilot, която ще дебютира в предстоящия модел за японския пазар Skyline. ProPilot 2.0 позволява за първи път на шофьорите да не държат волана с ръце, въпреки че това е ще бъде възможно само на магистрала и само при определени условия.

Технологията ProPilot е в основата на целите на Nissan за самостоятелно управление, като през последните години компанията започна да въвежда първите версии на технологията в някои модели. Това включва миниванът Serena през 2016 г., модела Rogue през 2017, последван от Nissan Leaf и X-Trail.


Първата версия ProPilot също взема участие при шофирането на магистрала, предоставяйки полуавтономно подпомагане при ускорение, завиване и спиране, както и предупреждения при преминаване на пътната лента, интелигентно аварийно спиране и интелигентна намеса при смяна на лентата.


Новата версия ProPilot 2.0, за първи път ще позволи на шофьорите да свалят ръцете си от волана. Използвайки комбинация от камери, радари, сонари, GPS и картографски данни за наблюдение на заобикалящата автомобила среда, както и вътрешна камера, поставена на арматурното табло, за да следи водача дали обръща внимание на пътя.


Създаден, за да управлява движението по магистрала, ProPilot 2.0 изисква първо от водача да въведе своята дестинация, за да може да генерира предварително определен маршрут. След което звукови и визуални известия ще съобщават на шофьора, че е може да използва подпомагано управление, което активира с натискането на бутон.
Системата ще помага за поддържането на автомобила в средата на лентата за движение и спазването на безопасна дистанция от превозното средство отпред. Тогава шофьорът може да свали ръце от волана и да остави автомобила да продължи да се движи в съответната лента.

ProPilot 2.0 също може да отчита възможностите за изпреварване на по-бавно превозно средство отпред, предлагайки на водача смяна на платното, която шофьорът трябва да разреши с превключвателя за мигачите. След това автомобила отново преценява дали е безопасно да го направи и преминава в другото платно. Това е подобно на функцията Navigate, предлагана от технологията Autopilot на Tesla, която беше актуализирана миналия месец и вече включва автономна смяна на платното за движение.

Nissan все още не споменава, кога технологията ще бъде въведена и в други превозни средства на компанията, но модела Skyline с ProPilot 2.0 ще бъде достъпен в Япония през есента на 2019 г.

По темата: Nissan Skyline ProPilot 2.0 K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По-добра осведоменост за по-чиста околна среда

Оптичен сензор в уличните лампи следи замърсяването на въздуха

По-добра осведоменост за по-чиста околна среда

Според Световната Здравна Организация (WHO), седем милиона умират преждевременно всяка година поради замърсяването на въздуха, за това мониторингът на качеството на въздуха е от жизненоважно значение.

Агенцията ще изследва ядро на древна планета

НАСА с мисия до астероидния пояс

Агенцията ще изследва ядро на древна планета

НАСА даде съгласие за изграждането на космически кораб, който да изследва металния астероид Психея (Psyche), който е възможно да представлява оголеното метално ядро на някога съществувала планета с размерите на Марс.

Senzar работи на всеки мотоциклет

Система предпазва мотоциклетистите

Senzar работи на всеки мотоциклет

Повечето от най-новите технологии за безопасност, вграждани в автомобилите, след дълго време биват достъпни и при мотоциклетите. Системи като ABS, контрол на сцеплението и въздушните възглавници стигнаха до мотоциклетите поне десетилетие, след като бяха въведени в автомобилите. Поради някаква причина, предпазните колани все още не са намерили приложение, въпреки множеството спасени живота.