Д-р Мария Петрова: Потъпкване на правата е градините да работят само с ваксинирани

Д-р Мария Петрова: Потъпкване на правата е градините да работят само с ваксинирани

- Адвокат д-р Мария Петрова, може ли да стане законно задължителното ваксиниране срещу COVID-19 и как?


- Може да стане законно задължителното ваксиниране срещу COVID-19, ако министърът на здравеопазването предвиди в Наредбата, която регламентира имунопрофилактиката в България. Промяна, която да включи ваксината срещу COVID-19 и от препоръчителна я направи задължителна. През епидемичната обстановка се наложиха промени в Закона за здравето. Там има текст, който казва, че при възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриране на значителен спад в имунизационното покритие, министърът на здравеопазването може разпореди да промени в реда и начина на ваксинациите, които са посочени в имунизационния календар. Към настоящия момент действа Наредба 15 от 2005 година, която разделя имунизациите на три. Първите са задължителните ваксини, които са включени в имунизационния ни календар. Вторият вид са т.нар. целеви имунизации, които са срещу определени болести – например бяс, коремен тиф и тн. Третата, най-голяма група са имунизациите, които са абсолютно препоръчителни, каквато е и ваксината срещу COVID-19. Ако се измени тази наредба и министърът на здравеопазването прецени, че заради възникването на тази извънредна епидемична обстановка, е необходимо ваксинирането срещу COVID-19 да стане задължително, това е възможно да стане, макар и да е трудно.


- Може ли имунизирането срещу COVID-19 да влезе в длъжностната характеристика на някои професии? Как става това, може ли да се обжалва?


- Законово това може да стане с изменение на Наредбата за имунопрофилактиката. Трябва да се има предвид, че да се измени една наредба отнема доста време. Законът за нормативните актове поставя определени стъпки, през които трябва да се мине за тази промяна. Това не става просто, ей така, с една заповед на министъра. Не може да се събудим утре и ваксинирането срещу COVID-19 да стане задължително за социалните работници, лекарите,учителите и тн. Ако наредбата се променя ще има обществено обсъждане, ще има срокове да се дадат становища. Не е лесен този процес, теоретично е възможно, но към този момент аз не виждам индикации, че се върви в тази посока. Засега има само говорене в медийното пространство.


- Има ли право работодателят да отстрани служител, защото отказва да се ваксинира срещу COVID-19? В такъв случай как може служителят да защити правата си?


- Ваксината срещу COVID-19 е абсолютно препоръчителна и доброволна. Никой не може да създава вътрешни условия и правила , така че да принуждава работниците и служителите си да се ваксинират. Служителите могат да се защитят като сезират регионалните здравни инспекции, инспекция по труда, комисията за защита от дискриминация. Всяко едно неравнопоставено третиране може да се разглежда като различно нарушаване на техните права. Не е редно и никой не бива да допуска работодатели да оказват натиск да заплашват свои работници да се ваксинират.

Категорично не е законно работодатели да заплашват и отстраняват свои служители за това. Законът не предвижда, нито да се дават някакви стимули, нито да се налагат някакви санкции. Законът изисква да сме равни пред него и равно третирани в настоящата обстановка.


- Доколко е законно работодатели да дават стимули на служителите си да се ваксинират?


- От самото начало на пандемията обяснявам на всички работодатели и неправителствени организации, които съм консултирала, че идеята не е нито да се санкционира, нито да се стимулира, а добре да информира. Единственото поощрение за ваксинираните, ако изобщо може да се приеме като стимул, е болничен след ваксинацията, ако лицето прояви някакви симптоми непосредствено след поставяне на ваксината, но това ще е по преценка на лекар, а не на работодател. Този „стимул“ не означава, че той трябва да се даде на всички, а само на тези, които се чувстват неразположени и са временно неработоспособни. Имаше идея офисите да бъдат разделени на две – в едната част да стоят служителите без маски, които са ваксинирани, а в другата да са с маски, тези които не са имунизирани. Логично е да помислим, че ваксината предпазва от по-лекото протичане на заболяването, но далеч не спира разпространението на заразата автоматично. Затова подобен ред мерки противоречат, както на медицинската логика, така и на правните принципи. Казвам го като лекар и като адвокат.

- Какъв е балансът права - ограничения за ваксинирани и неваксинирани?


- Балансът трябва да се търси по няколко линии. Първо трябва да се помисли защо се налагат ограниченията – за да се предотврати разпространението на заразата. В този аспект трябва да се спазват всички противоепидемични мерки, така както епидемиологията повелява. От друга страна мерките трябва да се разгледат в икономически и социален аспект. За мен като адвокат най-важно е мерките да отговарят на основните принципи на международното хуманитарно право. То казва, че когато има подобна хуманитарна криза, като тази с COVID-19, на първо място трябва да се предприемат мерки, които не вредят – тоест ползата от мярката да е повече от това да я няма. Второ тази мярка трябва да е пропорционална – не може да се забива пирон с парен чук. Ако може да се постигне целта с по-малки мерки , не е нужно да има локдаун, който имаше миналата година. Друг принцип на правото е да сме равнопоставени пред Закона и никой да не бъде неблагоприятно третиран в зависимост от възраст, пол, раса и т.н. Следващият принцип е ние да сме много добре информирани. Например – в началото, когато се даваха брифингите на НОЩ, имаше жестомимичен превод, това се прави не просто от алтруизъм, а за да се спази този принцип. Последният принцип е да има съдебен контрол. Тоест всяка една мярка, която се налага да може да бъде оспорена пред съда или да може да се повдигне въпросa тя да бъде преразгледана, ако някой прецени, че е нужно. Отварям една скоба, че в началото на пандемията и съдилищата затвориха врати, което е в разрез с този правен принцип.

Балансът трябва да се търси между медицина в частност епидемиология, между социално-икономическата обстановка и между правните принципи, така че да се гарантира добруването на обществото, в адекватна правна рамка, тъй че да може и да се ограничи заразата и негативните последици от нея и в същото време да се запази стабилност, доколкото това е възможно предвид обстановката.


- Потъпкват ли се правата на хората ако определени заведения работят само за ваксинирани или отрицателен тест?


- Нека уточним, че пътуването зад граница, ходенето на ресторант, разхождането не са някакви абсолютни човешки права. Всеки един може да живее без да отиде на море в друга държава или вечеря в ресторант. Хората не трябва да бъркат правата със задълженията си и първо трябва да се фокусират върху това, че ако има определени мерки, те трябва да изпълнят своето задължение като ги спазват и после да се бунтуват кой им гарантира правата. Прави впечатление, че българинът е нихилист, обича да отрича проблемите до момента, в който от обществен проблемът му не стане личен. Хората трябва да разберат, че според Закона за здравето, тяхното здраве е тяхна лична отговорност и ако те не пазят своето здраве и това на обществото би било абсурдно да се мисли, че някой друг ще се погрижи по-добре от нас за това.


- Ако при тъмночервен сценарий детските градини работят само за ваксинирани, това потъпкване на права ли е?


- Да, безспорно е потъпкване на права, но трябва да се има предвид и че детските градини са услуга, която общините или частни лица предоставят. Ако ни кажат затваряме всички детски градини, защото децата са заразоносители, с това не би следвало да има проблем. Тук трябва да се намеси друг социален момент – кой ще се погрижи за децата на работещите родители или ако останат да ги гледат в къщи, кой ще се погрижи за доходите им. Проблем ще е обаче ако някой ни каже децата на ваксинираните на градина, децата на неваксинираните в къщи. Ако за всички е еднакво и равно е добре, но ако има изключение и то на база една препоръчителна ваксина това категорично нарушава правните принципи.


- Ако се стигне до такава ситуация, тези хора могат ли да съдят държавата?


- Да, могат да съдят държавата, всеки може да съди всеки, но нека не плашим хората. Трябва да се разграничат правните действия и възможности от празното говорене по медиите и плашенето и манипулирането на хората. Докато това не се види черно на бяло - това са просто празни приказки. Едно е да казваш, друго е да доказваш.

- Ако някой не си постави задължителна ваксина, подлежи ли на санкция, на каква и по какъв начин?


- Разбира се, че подлежи на санкция. Според Закона за здравето всеки, който не се подложи на задължителната имунопрофилактика, подлежи на санкция. Тя може да е парична глоба или в някакво ограничение. Например децата, на които не са им поставени задължителните ваксини, да не посещават ясли, детски градини и училища. Подчертавам, че тук говорим за задължителните ваксини. Тази срещу COVID-19 към настоящия момент не е, а според мен и в близките година-две няма да стане.

Паричните санкции, за тези които не са поставили задължителните ваксините на децата си, се наказват с глоба от 50лв до 100 лв. При повторно извършване глобата е от 100 до 200 лв

Визитка:

Завършила медицина в Медицинския факултет на МУ – София и право – Право в Юридическия факултет Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Специализирала е медицинско право и медиация в Англия, Германия, Австрия и ФранцияИзпълнителен директор на Европейския институт по здравно право, здравен мениджмънт и обществено здраве

Работила е като експерт по здравеопазването в Институцията на омбудсмана на Република България

Правен консултант в УНИЦЕФ и др.;Член е на Софийска адвокатска колегия и Международния съюз на адвокатите;

Член е на Световната асоциация по медицинско право

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ