Потвърдиха присъдите на машинистите по делото „Хитрино“

Потвърдиха присъдите на машинистите по делото „Хитрино“

Апелативният съд във Варна потвърди присъдите на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, съобщиха от съда.

Първата инстанция присъди на главния машинист Димитър Михнев 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от правото да упражнява професията си. Помощникът му Радослав Петков пък получи 10-годишна присъда и му е отнето правото да упражнява професията си за 12 години.

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г., при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение. Те са навлезли в гарата със 78 км/ч., като не са изпълнили сигнализацията на предупредителния светофар, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч.

Машинистите не се се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч., с готовност за спиране. В резултат на това последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив. Така, по непредпазливост, двамата са причинили смъртта на 7 души, тежко бяха ранени други 4, а 10 души пострадаха. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай.

Настоящият състав установи, че наказанията на Димитър и Радослав съответстват на тежестта на допуснатите тежки нарушения на правилата за движение, причинени в резултат по отношение на човешкото здраве и живот, нанесените щети на домове, обществени сгради и инфраструктура.

И въззивната инстанция не намери основания в твърденията на защитата за зависимост на вещи лица от страните по делото. Множество специалисти, участвали в различни експертизи, са дали еднопосочни заключения, в които не се установи финансова зависимост и предубеденост. Не са констатирани процесуални пороци, които да изискват отмяна на присъдата на Шуменския окръжен съд и връщане на делото в предходната процесуална фаза.

С тези аргументи, съдът прецени проверявания съдебен акт за правилен и законосъобразен, и го потвърди изцяло. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.