Потвърдиха кредитния рейтинг на София

Потвърдиха кредитния рейтинг на София

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София - 'BBB- с положителна перспектива.

Според публикувания доклад на институцията, S&P очаква Столична община да продължи да поддържа финансова стабилност и високо ниво на собствени приходи, както и досега, съобщи във фейсбук зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

По правилата на международната агенция, рейтингът на града не може да бъде по-висок от този на държавата. София се присъедини към градовете с „инвестиционни рейтинги“ през декември 2017 г. Тогава рейтингът на България беше повишен от ВВ+ на ВВВ-.

„Положителната перспектива, дадена като оценка на столицата ни помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на София. Стандард енд Пуърс отчита добрата работа на общинската администрация за постигане на солидни оперативни резултати“, коментира Барбалов.

Данните за изпълнение на бюджета на СО сочат, че през 2018 г. постъпилите в хазната собствени данъчни и неданъчни приходи са общо 709, 2 млн. лв. /110,8% от заложените в бюджета/. Това е с 69 млн. лв. повече от постъпленията през предходната година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.