Потвърден е нов случай на африканска чума при дива свиня в Русенско. Положителна се е оказала пробата, взета от отстреляно прасе в землището между селата Пепелина и Широково, стана ясно на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе.

Умъртвеното животно е иззето и загробено, а мястото – дезинфекцирано. Издадена е заповед на Изпълнителната агенция по горите, с която са определени зони за забрана.

Общо 43 диви прасета са били отстреляни от началото на ловния сезон. От всички са взети проби и изпратени за изследване в лаборатория.

Извършена е проверка по сигнал за отглеждане на свине в стопанство от тип „заден двор“ в русенския квартал „Средна кула“. Оказало се е, че сигналът е неоснователен.

В свинекомплекса в Голямо Враново, който бе един от поразените от африканската чума, вече е извършена заключителната дезинфекция. Взети са проби, които да потвърдят ефекта от предприетите действия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изплатиха близо 26 млн. лева за агроекология за Кампания 2019 г.

Започнаха плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Държавен фонд „Земеделие“ преведе 25 940 506 млн. лева по мярката, като подпомагане получиха2 110 земеделски стопани.

Удвояват броя на животните с по-висока субсидия

Увеличава се броят на селскостопанските животни, за които земеделските стопани ще получават по-висока субсидия. Това обяви Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания“ по време на срещата между зам.-министъра на земеделието Лозана Василева и експерти от ведомството със земеделски производители от София и района.