Потребителското доверие нараства през юли

Потребителското доверие нараства през юли

Градските жители обаче е по-големи песимисти

През юли 2020 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 3.3 пункта спрямо предходния месец, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Увеличение се наблюдава и в градовете, и в селата – съответно с 2.7 и 4.5 пункта.

Според общата оценка на потребителите има положителна промяна в развитието на икономическата ситуация у нас през последната една година. Живеещите в селата очакват тенденцията да продължи и през следващите 12 месеца. Градското население обаче е по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.

Същата резервираност показват живеещите в градовете и относно финансовото състояние на домакинствата, оценките на населението в селата леко се подобряват. Прогнозите и на двете групи за предстоящата година обаче са неблагоприятни. В резултат на това общият балансов показател намалява с 1.8 пункта.

Във връзка с потребителските цени жителите на страната смятат, че през последните дванадесет месеца не е имало значително покачване. Не очакват да има такова и през предстоящата година.

Мненията по отношение на безработица за следващото 12-месечие стават по-умерени, затова и балансовият показател на безработицата се понижава с 10.9 пункта.

Последната анкета на НСИ сочи, че потребителите, които смятат да си закупят кола през идната година, са се увеличили.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.