Потребителските кредити с 20% ръст за година

Потребителските кредити с 20% ръст за година

Банкери съветват да си оставяме резерви

Потребителските кредити у нас са се увеличи с 20% само за година. При ипотеките също е налице повишение от 14% или 1.600 млрд. лв. Това е най-големият растеж за последните 10 години, показват данни на Асоциацията на банките в България (АББ).

Ниските лихви в Еврозоната и изобщо ниските лихви в основните икономики на света се пренасят и у нас и влияят и върху вътрешните лихвени равнища, включително и при кредитите. Българинът не се различава от потребителите по света, които, стига да има добри условия, теглят кредити. А тези условия са налице за последните 7-8 години. Българската икономика постоянно нараства през този период, ръста на работните заплати пък изпреварват този на брутния вътрешен продукт (БВП). „Увереността на българина се увеличава, което е свързано и с нарастването на заетостта и изобщо с растящата икономика, затова и ръста на кредитите е голям, твърде голям", подчерта председателят на асоциацията Петър Андронов пред БНТ тази сутрин.

Причина за ниската цена на кредита

е политиката на банките в Еврозоната и тази на Федералния резерв на САЩ.

Шефът на АББ предупреди кредити да се отпускат по-предпазливо като подкрепи предупрежденията на Българската народна банка (БНБ). Причината е, че икономическите условия няма да са все така добри, а индикации за рецесия вече има в най-различни части от европейската икономика и особено в Германия. „Именно затова и Европейската централна банка (ЕЦБ) не бърза да понижава още лихвите си - тя изчаква да види как ще продължи развитието на икономиката и особено в каква посока ще се движи инфлацията", допълни експертът. „В икономиката е като при времето и климата - има сезони. Има сезони и в икономиката, няма да е само слънчево времето.

Хората трябва да внимават",

предупреди Андронов. Той призова потребителите да са внимателни и да имат едно наум като оставят резерви. Освен това, всеки трябва да преценява добре възможностите и едва тогава да предприема стъпки, които влияят върху бъдещето му в следващите 20-30 години.„Тези решения трябва да се премислят добре и да не се вземат на ръба на риска, особено за ипотечните кредити", подчерта председателят на АББ.

На въпрос дали скоро тенденциите ще се обърнат, Петър Андронов се позова на прогнозите на ЕЦБ, според които на европейската икономика й предстои труден период. „Факт е, че основни икономика като Германия напоследък показват слабости. Други в продължение на 5-6 години не могат да излязат от кризата. Има доста рецесионни индикации в различни елементи от икономиката на Европа. Няма инфлация, което също е индикатор за растяща икономика. Това кара ЕЦБ да не бърза с промяна на лихвената си политика, да внимава и да изчака дотогава, докато има достатъчно симптоми за растяща икономика. Впрочем такива не са в изобилие в момента и затова тя не бърза с лихвите", обясни банкерът.

Петър Андронов беше категоричен, че в момента

няма причина да се мисли и говори за световна финансова криза

подобна на тази от 2008 г. „Не се наблюдава натрупване на такива големи дисбаланси, няма свръхнатрупване в отделни сегменти на пазарите, което да доведе до пренареждане и сериозен трус", аргументира прогнозата си банкерът. В същото време той каза, че рано или късно такъв период ще настъпи, защото той се движи и от политическите амбиции и реалности. "Изборите в САЩ са сериозен елемент на това разсъждение и не могат да бъдат пренебрегнати. Има доста други фактори като Brexit, които ще повлияят на европейските икономики", допълни Андронов. Напускането на Острова ще повлияе първо на онези, които директно са въвлечени в търговски отношения с Великобритания - това са близките й съседи Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания. „Те обаче са наши търговски партньори. Германия е най-големият ни търговски партньор. Ако Германия забави растежа си, ние индиректно ще усетим този ефект, защото голяма част от нашия бизнес е ориентиран към тези страни и тяхното забавяне ще се пренесе косвено и върху нас", обясни Андронов как България ще бъде засегната косвено от Brexit.

Председателят на АББ не пожела да се ангажира с конкретен срок за влизането на България в Еврозоната като посочи, че на този етап е

нереалистично да се прогнозира кога страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС,

защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Като председател на банковата асоциация, Петър Андронов каза, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз. По този повод той каза: „Банките обичат да имат сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата."

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.