Потомци на наш градинар хранят австрийци със свеж зарзават
2

Потомци на наш градинар хранят австрийци със свеж зарзават

Разсадникът Тошков е сред най-известните в Клагенфурт

Потомците на българин от Търновския край са едни от най-известните производители на плодове и зеленчуци в австрийския град Клагенфурт. Внуците на Никола Тошков продължават и до днес семейния бизнес.

Жителите на града не могат да си представят бенедиктинския пазар без щанда на разсадника Тошков. Семейство Тошков е представено на седмичния пазар в Клагенфурт от поколения. Дядото на Николаус Тошков, който от повечето от 10 г. е поел управлението на семейната компания – Никола, предлага. зеленчуците си за продажба още през 1935 г., по това време все още на пазара в Алтер платц.

История

През 1948 г. пазарът се премества в бенедиктинския пазар и оттогава там е представен разсадник Тошков. Хрупкави зеленчуци, салати и всичко, което разсадникът може да предложи, може да се купи на щанда на пазара и директно от разсадника на Тошков на Хеймгартенвек 26.

През 1938 г. разсадникът на Тошков все още е бил във Виктринг, през 1948 г. семейният бизнес се премества в Максимилианщтрасе, а през 1968 г. на все още съществуващото място в Хаймгартенвек 26.

През 1988 г. чичото на Ники - Антон Тошков, поема компанията. Николаус Тошков е управляващ директор със сърце и душа от 2007 г.

По-свежо от това няма

В разсадника на Тошков няма дълги маршрути за доставка, зеленчуците винаги се събират, когато са узрели и по този начин запазват вкуса и аромата си. Ники, съпругата му Петра и служителите и помощниците в прибирането на реколтата се грижат за растенията и производството на свежи зеленчуци всеки ден. Зрелите плодове се събират всеки ден и кацат няколко минути по-късно в хладилното помещение за продажба на разсадника.

Пазаруване

Клиентите, които купуват директно от разсадник Тошков, имат богат избор. Хладилното помещение за продажба предлага вкусни салати, хрупкави чушки, домати, пресен лук и стар лук, чесън и картофи, зеле, спанак, зеленчуци за супа и билки, сладки плодове и пресни яйца от биологичната ферма.

В името на околната среда

Служителите на разсадник Тошков се грижат за околната среда. За тях е важно да не използват торове, които са вредни за околната среда или здравето, поради което използват само естествени торове. Продават без найлонови торбички. Ако сте забравили пазарската си кошница или чанта, можете да закупите биоразградима органична торба от разсадника.

(Превод Гергана Ганбариан-Балева)

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.