За да не загният луковиците на стайните цветя от преполиване през зимата, можете да прилагате лесен трик, съветват цветарите.

Просто потапяте цялата саксия - да се напои добре растението. Държите известно време и след това оставяте да се отцеди. Повтаряте процедурата, когато видите, че пръстта е изсъхнала. Това е най- лесният и полезен начин за стайните растения през зимата да получат влага, без да бъдат преполети.
Умереност
Като цяло през този период цветята имат нужда от почивка. Затова не е необходимо да бъдат нито торени, нито поливани изобилно. Това може да ги вкара отново в лятната фаза и да ги изтощи. Ключовата дума е умереност.
Цъфтящи
Тези, които цъфтят през зимния период, като азалия, камелия и циклама, се нуждаят от светлина. Въпреки че много от съветите в интернет сайтовете са да бъдат близо до прозорец, опитните домакини ги държат в дъното на стаята, но срещу прозореца. Много внимателно трябва да се подхожда към тях и с водата. Най-добре е да потопите саксията в по-дълбок съд с малко вода. Така те ще пият с коренчетата колкото им е необходимо.
Пъпки
Внимание с коледничето, което по това време на годината започва да се обсипва с ярки цветове. Точно в този момент не е желателно да го пипате, нито пък да му чистите увехналите цветове. Коледничето изпитва ужас от всякакви такива грижи. Вместо да ви се отблагодари с повече цвят, за да се защити от посегателствата на прекомерна любов, пъпките му ще окапят. Затова с кактусите или подобните на тях растения пестете изблиците на емоции и обич. Те обичат сдържаните чувства и тогава ще разпрострат изобилието си от цветна красота.
Пулверизиране
В края на зимата – началото на пролетта режимът на поливане се възстановява постепенно.
Добре е да пулверизирате от време на време листата на растенията, тъй като през зимата въздухът в помещенията е много сух. По-добре ще е да поставите купички с вода до отоплителните уреди.
Хлад
Най-подходящата температура за повечето цветя през зимата е 7 – 14 градуса. Ако разполагате със светла, неотоплявана стая, най-добре ги преместете там.
При по-високи температури през зимата (около 20 градуса) добре се чувстват коледната звезда, бегонията, филодендронът, тъй като са особено чувствителни и студът не им се отразява добре.
Когато отваряте прозорците за проветряване, покривайте растенията с тънък плат или с хартия, за да ги предпазите от студа и течението.
Прах
Не е добре да държите растенията в близост до отоплителните уреди.
По-сенколюбивите видове като бръшлян, сансевиера могат да се поставят и по-далеч от прозорците.
Листата на цветята трябва редовно да се почистват от прах, най-добре с мека кърпа и хладка вода.

Коледната звезда обича късия ден

Трябва да се знае, че коледната звезда е растение на късия ден. Оцветяването на връхните листа става само при условия на къс ден. За да се подготви растението за „цъфтеж“, в продължение на един месец то се премества на тъмно или му се поставя черна хартиена или найлонова торбичка. Тя се сваля през деня само за 6-7 часа. По този начин се стимулира оцветяването на връхните прицветни листа в червено. Цъфтежът започва в началото на декември. По време на цъфтежа коледната звезда се полива редовно, без да се преполива. Два пъти седмично листата се оросяват. Саксията не се държи на директна слънчева светлина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фермерите увеличават стадата

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните” от ПРСР 2014-2020 г.

Разрешиха нощния риболов

Нощният риболов в над 50 реки и язовири у нас е разрешен от 1 април до 1 ноември със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева.

Отлагат феста Вино и гурме в Пловдив

Шестото издание на Дефилето ”Вино и гурме” в Стария град на Пловдив, което трябваше да се проведе на 9 и 10 май 2020 г. се отлага заради епидемията.