Потайностите на е-търговията

Потайностите на е-търговията

Всяка придобивка и технологична новост, носещи улеснение, малко или много крият рискове. Преди повече от век хората са се стряскали от силно бръмчащите автомобили, защото от векове били свикнали единствено с тропота на конете и каруците. Немалко са били и нещастните случаи. Сега сме в подобен период на преход от класическа търговия към електронната, от банкнотите и монетите към разплащанията с банкови карти и през интернет, и то не само заради пандемията от коронавируса, поставила човечеството на ръба на оцеляването.

Безспорно електрониката от десетилетия улеснява живота ни - в началото бяха електричеството, телефоните, радиото, телевизията, мобилните връзки, цифровизацията. За съжаление почти всички тези постижения на човешкия гений първо са били използвани за нехуманни цели и са допринесли за много жертви в различните малки и по-големи войни. Не на последно място модерните технологии се използват и за следене на инакомислещите. Летящите със скоростта на светлината импулси на електронната система започнаха да се превъплъщават вече и във валута, но дигитална, нематериална или може би направо въображаема. И засега е трудно да се разбере къде се намират тези нови пари - сред сенките на финансовия пазар или в светлата му част.

Както винаги всяка новост в технологиите се използва и от мошениците. Смартфоните дадоха поле на изява на телефонните измамници. Широкото разпространение на интернет пък роди хакерите. Разрастването на мрежата даде надежда за изсветляване на паричните потоци, но на този свят добрите намерения не винаги се реализират напълно. Оказва се, че у нас заради машинации в електронната търговия всяка година хазната ни губела не по стотина или двеста лева, а по цели 300 милиона. Средно за едно дете с тежко заболяване в благотворителните акции се събират примерно към 100 хил. лева, което означава, че електронните апаши са лишили от лечение около 3000 деца.

Сега, опитвайки се да накарат е-търговците да излязат на светло, данъчните са разрешили въвеждането на електронни касови бележки. Дано това нововъведение успее поне малко от малко да накара този бизнес да поспре с данъчните измами. Народът обаче не случайно казва, че всяко стадо си има мърша и затова би било утопия да мечтаем за пълно изчезване на финансовите далавери, независимо дали са в цифрова или аналогова среда, както е модерно да се казва сега.

Отново остава да се надяваме не толкова на могъществото на електрониката за контрол, а и на съвестта на боравещите с нея. Редно е повечето от използващите нейната сила и потайности да помагат за превръщането й наистина в улеснение за хората, а не в голям проблем или риск. Съвестта си е съвест и затова все пак не бива да забравяме и максимата за проверката като „висша форма на доверие“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.