„Постната пица“ на Дянков заложила бомбата ЕВН
3

„Постната пица“ на Дянков заложила бомбата ЕВН

Зам.-министър и шеф на БФБ на разпит по делото за аферата. Използвали стара руска система за продажба на миноритарния дял

Първият държавен бюджет на Симеон Дянков като финансов министър и последвалия го антикризисен план, станали известни като „постната пица“ всъщност са в дъното на бомбата „ЕВН“. Това стана ясно по време на заседание по делото срещу ексминистъра, бившият му колега Трайчо Трайков и олигарха Иво Прокопиев за аферата с продажбата на миноританрия пакет акции на дружеството.

Пред магистратите показания дадоха зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев и експерти от борсата.

През 2011 г. сегашният зам.-икономически министър Лъчезар Борисов е бил началник отдел „Управление и преструктуриране на държавното участие“ в Министерство на икономиката. Като свидетел по делото той разказа как е стартирала процедурата и условията, при които е станало това. След съдебното заседание пред „Монитор“ Борисов разказа, че в този период не е бил човек, който взима политически решения, а експерт и изпълнител на министерски нареждания.

„Процедурата стартира с решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което участват синдикати, работодатели и правителство.

 Аз не съм участвал в това заседание.

 След това последва решение на МС от април 2010 г., в което са одобрени т.нар. антикризисни мерки за подкрепа на заетостта и домакинствата и бизнеса, в което е взето решение всички миноритарни дялове на държавата да се продават чрез Българска фондова борса. През юни последва решение на МС №399, че всички министри трябва да предложат своите миноритарни пакети на Министерството на икономиката, които да бъдат апортирани в капитала на Държавната консолидационна комапиня, която по-късно е създадена с тази цел да управлява и впоследствие да приватизира по Закона за приватизация, т.е. чрез Агенцията за приватизация, тези миноринарни дялове. Това е част от пакета антикризисни мерки, одобрени с решението 399 на МС и трябва да бъдат направени тези апортни вноски в капитала на ДКК“, разказа Борисов.

Министерство на икономиката само съгласувало метода за продажба на акциите, определен от Агенцията за приватизация. На предишно заседание пък стана ясно, че Агенцията изпълнила указанията на министър Трайков продажбата да стане чрез предлагане на борсата.

Пред „Монитор“ Борисов потвърди, че упълномощената от Дянков

 Доротея Пандева е била координатор на процеса

 и това е ставало на срещи в Агенцията за приватизация през 2011 г. „Аз присъствах на срещите. Естествено, че когато координаторът е от по-висшестояща институция, останалите институции се вслушват“, така Борисов определи опитите на Пандева да се бърка в определянето на критериите за избор на инвестиционен посредник, за което сегашаният икономически министър Емил Караниколов разказа. През 2011 г. той е бил шеф на Агенцията за приватизация.

В показанията си пред спецсъда шефът на борсата Иван Такев и експертът в отдел „Бизнес операции“ Александрина Гюрова обясниха, че до 2008 г. БФБ използвала руската система за търговия RTS, а след това и до сега – системата „Сетра“. RTS обаче останала да се използва за търговия при продажба на акции от приватизацията. Сървърът й е на 6 етаж в сградата на борсата, а на „Сетра“ във Франкфурт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.