Я стието е подходящо за постещи и за вегани.
Ястието е подходящо за постещи и за вегани.
Продукти:
400 г пълнозърнесто брашно
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
2 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
За плънката:
200 г печурки
100 г зелени маслини без костилки
1 консерва домати на кубчета (400 г)
2 печени червени чушки
2 пресни зелени чушки
2 скилидки чесън
2 глави лук
2 моркова
1 тиквичка
4 стръка босилек
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Маята се разтваря в 200 мл топла вода. Брашното се смесва със солта. Прибавят се водата с маята, зехтинът и медът. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в 20 мл от зехтина. Наливат се доматите и се готви още 8–10 минути. Готовият доматен сос се овкусява с наситнен босилек, сол и черен пипер и се дърпа от огъня. Морковите, тиквичката и чушките се почистват и се режат на малки кубчета. Печурките се почистват от пънчетата, обелват се, режат се на четири и се запържат в 15 мл от зехтина. Изваждат се. В същия съд в останалия зехтин се запържват морковите, тиквичката и чушките. Щом омекнат леко, се дърпат от огъня. Запържените зеленчуци се смесват с целите маслини, сол и черен пипер. Тестото се разделя на две части, които се разточват на тънки правоъгълници. Намазват се с доматения сос. Поръсват се с гъбите и зеленчуците. Навиват се на рула, върху които се правят прорези. Оставят се да втасат. Пекат се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Още рецепти на Лора и Стоян на bonapeti.bg и 24kitchen.bg