Постна пица Стромболи

Постна пица Стромболи

Рецепта на Лора и Стоян от Бон Апети

Ястието е подходящо за постещи и за вегани.

Продукти:

400 г пълнозърнесто брашно

2 с.л. зехтин

1 с.л. мед

2 ч.л. суха мая

1 ч.л. сол


За плънката:

200 г печурки

100 г зелени маслини без костилки

1 консерва домати на кубчета (400 г)

2 печени червени чушки

2 пресни зелени чушки

2 скилидки чесън

2 глави лук

2 моркова

1 тиквичка

4 стръка босилек

50 мл зехтин

сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:

Маята се разтваря в 200 мл топла вода. Брашното се смесва със солта. Прибавят се водата с маята, зехтинът и медът. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в 20 мл от зехтина. Наливат се доматите и се готви още 8–10 минути. Готовият доматен сос се овкусява с наситнен босилек, сол и черен пипер и се дърпа от огъня. Морковите, тиквичката и чушките се почистват и се режат на малки кубчета. Печурките се почистват от пънчетата, обелват се, режат се на четири и се запържат в 15 мл от зехтина. Изваждат се. В същия съд в останалия зехтин се запържват морковите, тиквичката и чушките. Щом омекнат леко, се дърпат от огъня. Запържените зеленчуци се смесват с целите маслини, сол и черен пипер. Тестото се разделя на две части, които се разточват на тънки правоъгълници. Намазват се с доматения сос. Поръсват се с гъбите и зеленчуците. Навиват се на рула, върху които се правят прорези. Оставят се да втасат. Пекат се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Още рецепти на Лора и Стоян на bonapeti.bg и 24kitchen.bg

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.