0

Я стието е подходящо за постещи и за вегани.

Ястието е подходящо за постещи и за вегани.

Продукти:

400 г пълнозърнесто брашно

2 с.л. зехтин

1 с.л. мед

2 ч.л. суха мая

1 ч.л. сол


За плънката:

200 г печурки

100 г зелени маслини без костилки

1 консерва домати на кубчета (400 г)

2 печени червени чушки

2 пресни зелени чушки

2 скилидки чесън

2 глави лук

2 моркова

1 тиквичка

4 стръка босилек

50 мл зехтин

сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:

Маята се разтваря в 200 мл топла вода. Брашното се смесва със солта. Прибавят се водата с маята, зехтинът и медът. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в 20 мл от зехтина. Наливат се доматите и се готви още 8–10 минути. Готовият доматен сос се овкусява с наситнен босилек, сол и черен пипер и се дърпа от огъня. Морковите, тиквичката и чушките се почистват и се режат на малки кубчета. Печурките се почистват от пънчетата, обелват се, режат се на четири и се запържат в 15 мл от зехтина. Изваждат се. В същия съд в останалия зехтин се запържват морковите, тиквичката и чушките. Щом омекнат леко, се дърпат от огъня. Запържените зеленчуци се смесват с целите маслини, сол и черен пипер. Тестото се разделя на две части, които се разточват на тънки правоъгълници. Намазват се с доматения сос. Поръсват се с гъбите и зеленчуците. Навиват се на рула, върху които се правят прорези. Оставят се да втасат. Пекат се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Още рецепти на Лора и Стоян на bonapeti.bg и 24kitchen.bg